Ukrajinski LGBTQ vojnici ponosno marširali u Kijevu, traže više prava

Beta pre 9 dana

Više stotina ukrajinskih vojnika, pripadnika LGBTQ zajednice marširalo je danas u Kijevu zahtevajući više prava, ponosno ističući službu svojoj zemlji u ratu sa Rusijom.Mnogi vojnici koji su na uniformama nosili bedževe duginih boja pozvali su vladu da im prizna partnerska prava. Događaj su opisali kao paradu ponosa, koja se odvijala po kiši i pod jakom policijskom stražom, uz pretnje kontrademonstranta.

Učesnici marša (šetnje) traže zakonske reforme kako bi se omogućilo ljudima u istopolnim partnerstvima da donose medicinske odluke za ranjene vojnike i sahranjuju žrtve rata.

Oni tvrde da bi poboljšanje prava homoseksualaca stvorilo još veću razliku između Ukrajine i Rusije, gde su LGBTQ prava ozbiljno ograničena. Osoblje ambasade SAD i nekoliko evropskih ambasada prisustvovalo je skupu.

Organizatori su se ipak suočili sa poteškoćama u organizaciji skupa. Gradske vlasti su odbile molbu da se dozvoli njeno održavanje u stanici metroa, a paradu je osudila i jedna od glavnih podružnica Ukrajinske pravoslavne crkve.

Policija je postavila kordone u centru Kijeva kako bi demonstrante držala podalje od kontrademonstranata, od kojih su neki nosili maske preko lica i anti-gej znakove.

I oni na LGBTQ skupu i na kontraprotestu iskoristili su priliku da promovišu zahteve za vojnu pomoć Ukrajini u ratu sa Rusijom, skandirajući "Naoružajte Ukrajinu odmah!"

(Beta, 06.16.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »