Bez javnih događaja na Vidovdan u okviru festivala 'Mirdita, dobar dan'

Beta pre 8 dana

Program festivala "Mirdita, dobar dan" (Mirëdita, dobar dan') biće modifikovan tako da ne bude javnih događaja 28. juna, kada se u Srbiji obeležava Vidovdan, saopštili su danas koorganizatori festivala.

"S obzirom na to da je cilj festivala pre svega mir i saradnja i nije cilj da se na bilo koji način razdvaja društvo, nama je cilj da ostanemo u tom duhu", kaže Tijana Đuknić iz Inicijative mladih za ljudska prava za portal Radio slobodna Evropa.

Festival "Mirdita, dobar dan" trebalo je da bude održan u Beogradu od 27. do 29. juna, ali je program od 28. juna pomeren na ostale dane, jer se tada obeležava verski i državni praznik Vidovdan, u znak sećanja na bitku na Kosovu gde su se 1389. godine sukobile srpska i turska vojska.

Predsednik Privremenog ograna grada Beograda Aleksandar Šapić izjavio je ranije da grad neće dati saglasnost za koriščenje javnih površina i javnih prostora za festival, dok je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pozvao organizatore da razmsle o otkazivanju jer je u pitanju skup visokog rizika, ali su iz Inicijative mladih saopštili da te poruke na njih neće uticati.

Prema najavama organizatora, ovogodišnji festival "predstavljaće spoj umetnosti, savremene kulturne scene, ali i pokretanja važnih pitanja koja se tiču prošlosti i budućnosti u vremenima koja predstavljaju veliki izazov za odnose Srbije i Kosova".

Festival se od 2014. održava u Beogradu, a u više navrata je bio na meti desničarskih grupa u Srbiji koje su pokušavale da spreče njegovo održavanje.

(Beta, 06.17.2024)

Povezane vesti »

Komentari

Politika, najnovije vesti »