BBC vesti na srpskom

Rusija i Ukrajina: „Kina treba da plati jer podržava Putinov rat", kaže šef NATO-a Stoltenberg za BBC

Kina pokušava da balansira između podrške Rusiji i saradnje sa evropskim zemljama, ali to neće moći još dugo, rekao Jens Stoltenberg, šef NATO-a.

BBC News pre 8 dana  |  Sumi Somaskanda i Tifani
Žena plače ispred srušene zgrade
Reuters
Ruska invazija uništila je Ukrajinu, a Vladimir Putin jasno je poručio da od ciljeva neće odstupiti

Jens Stoltemberg, šef zapadne vojno-političke alijanse NATO, rekao je za BBC da bi Kina, ukoliko ne promeni politiku, trebalo da se suoči sa posledicama jer podržava Rusiju u ratu sa Ukrajinom.

Stoltenberg kaže da Peking igra na dva fronta - podržava ratne akcije Rusije, ali istovremeno održava odnose sa evropskim zemljama.

„To ne može dugoročno da funkcioniše", rekao je Stoltenberg za BBC tokom posete Vašingtonu.

U intervjuu, Stoltenberg se osvrnuo na nuklearno oružje i trošenje novca na odbranu.

Njegovi komentari su stigli u trenutku kada Rusija ne pokazuje znake da bi moglo doći do ublažavanja rata protiv Ukrajine.

Na mirovnom samitu održanom u Švajcarskoj tokom vikenda na desetine zemalja se obavezalo da će podržati Kijev, ali je Rusija rekla da je to gubljenje vremena i da će pristati na mirovne pregovore samo ako se Ukrajina suštinski preda.

Na pitanje šta članice NATO-a mogu da urade u vezi sa podrškom Kine Rusiji, Stoltenberg je rekao da je „u toku razgovor" o mogućim sankcijama.

On je rekao da Kina „trguje tehnologijom, [poput] mikroelektronike, koja je ključna za Rusiju i pravljenje projektila i oružja koje koristi protiv Ukrajine".

„U nekoj fazi, trebalo bi da razmotrimo neku vrstu ekonomske kazne ako Kina ne promeni ponašanje", dodao je šef NATO-a.

Peking je već pod sankcijama zbog podrške Rusiji - prošlog meseca SAD su najavile ograničenja koja će biti usmerena na oko 20 firmi sa sedištem u Kini i Hongkongu.

Kina negira da Rusiji prodaje oružje.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Stoltenbergova poseta SAD poklopila se sa odlaskom ruskog predsednika u Severnu Koreju.

Otkako je počela invaziju na Ukrajinu februara 2022. godine, Rusija je pod obimnim sankcijama zapadnih zemalja.

Putin je više puta rekao da se odnos snaga Zapada menja i da je radio na jačanju veza sa istomišljenicima.

„Rusija se sve više slaže sa autoritarnim liderima", rekao je Stoltenberg za BBC, navodeći Iran, Peking i Severnu Koreju.

On je rekao da je Severna Koreja poslala artiljerijske granate Rusiji, a zauzvrat Rusija je dala naprednu tehnologiju za njihove raketne i nuklearne programe.

„Dakle, Severna Koreja pomaže Rusiji da vodi agresorski rat protiv Ukrajine".

Šef NATO-a je rekao i da se očekuje da će više od 20 zemalja članica alijanse ove godine ispuniti cilj da potrošnja na odbranu bude dva odsto, što bi bilo najviše još otkako je taj plan ustanovljen 2014.

Stoltenberg je govorio i o ranijem komentaru koji sugeriše da NATO možda razmatra povećanje broja bojevih glava koje se mogu rasporediti kao sredstvo odvraćanja od rastućih pretnji iz Rusije i Kine.

To je „opšta poruka" da je NATO nuklearni savez i da će svaki napad na članicu NATO-a „izazivati odgovor cele alijanse", rekao je.

„Svrha NATO-a nije da vodi rat, već da ga spreči", tvrdi šef NATO-a.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 06.18.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »