Beljanski: Izmeniti Krivični zakonik, sankcionisati i posredne pretnje novinarima

Beta pre 8 dana

Advokat Slobodan Beljanski izjavio je danas da Krivični zakonik, kada su pretnje novinarima u pitanju, treba izmeniti tako da budu kažnjive ne samo pretnje koje su izrečene na neposredan način, već i one koje su izrečene na posredan način.

"Krivični zakonik mora sadržati dodatak kada su pretnje u pitanju: da je izražena na neposredan ili posredan način", rekao je Beljanski na panelu u okviru Medijske nedelje (Media Week), koju organizuje Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

On je dodao da su profesionalnim novinarima u Srbiji neprijatelji upravo novinari koji služe vlastima, koji se služe govorom mržnje i koji, po njegovim rečima, ne zaslužuju status novinara.

"Ne zna se kakav izlaz tu treba naći. Oni koji sada napadaju demokratski i kritički orijentisane novinare se brane slobodom izražavanja", kazao je Beljanski.

Prema njegovim rečima, primena zakona je ono što treba rešavati, a to zavisi od nezavisnosti pravosuđa i tužilaštva od vlasti i od drugih centara moći.

"Pod udar zakona treba da spadaju oni koji šire govor mržnje, neistine, koji proskribuju novinare", rekao je Beljanski.

Predsednik Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Veran Matić rekao je da novinari nemaju poverenje u institucije.

"Od tridesetak prijavljenih slučajeva u ovoj godini, rešena su samo dva. Taj broj rešenih slučajeva na godišnjem nivou ni inače ne prelazi deset odsto", naveo je Matić.

Prema njegovim rečima, na delu je "jedna velika evakuacija" iz novinarske profesije.

"Novinari žive pod užasnim pritiskom, njihovo i fizičko i mentalno zdravlje strada. Novinari nisu dovoljno plaćeni, a istovremeno rade prekovremeno. To novinare čini veoma ranjivima. Dodatno, tabloidni mediji zagađuju naš medijski prostor i predstavljaju dodatnu opasnost i za same profesionalne novinare", rekao je Matić.

On je ocenio da je urednik Srpskog telegrafa Milan Lađević namerno udario novinara nedeljnika Radar Vuka Cvijića.

"Lađević je, nakon što je udario Cvijića, otrčao u redakciju i prvi prijavio da je on navodno bio napadnut. Odmah su svi ostali tabloidi izokrenuli smisao čitavog događaja i žrtvu pretvorili u napadača. To je ta perverzija izokrenute stvarnosti u kojoj živimo", kazao je Matić.

Pravnik Nezavisnog uduruženja novinara Srbije Rade Đurić rekao je da tužioci vrlo često ne razumeju probleme sa kojima se novinari suočavaju.

"Srž problema leži u pitanju da li su tužioci zaista nezavisni i da li imaju integriteta da nešto do kraja istraže", kazao je Đurić.

Dodao je da su generatori veoma loše atmosfere u društvu, čija su posledica i napadi na novinare, predstavnici izvršne vlasti koji imaju "ogroman uticaj" i na tužioce i na policajce.

Nedelja medija održava se u okviru projekta "Otporni mediji civilnog društva za obnovu poverenja građana", koju NDNV organizuje uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

(Beta, 06.18.2024)

Povezane vesti »

Društvo, najnovije vesti »