Stotine hodočasnika umrlo tokom Hadžiluka zbog visokih temperatura

Beta pre 7 dana

Više stotina hodočasnika je umrlo tokom ovogodišnjeg Hadžiluka, zbog veoma visokih temperatura, saopštili su danas državni zvaničnici.

Iako Saudijska Arabija nije komentarisala broj poginulih, usred vrućine tokom hodočašća, jedna lista koja kruži internetom navodi da je najmanje 550 ljudi umrlo tokom petodnevnog hadža, a lekar koji je želeo da ostane anoniman je za Asošijeted pres rekao da se veruje da se u mrtvačnicama u Meki nalazi najmanje 600 tela.

Temperature su u utorak dostigle 47 stepeni Celzijusa u Meki i svetim mestima u gradu i oko njega, saopštio je Saudijski nacionalni centar za meteorologiju.

Svake godine, hadž privuče milione hodočasnika iz zemalja sa niskim prihodima, "od kojih su mnogi imali malu, ili nikakvu zdravstvenu zaštitu pre hadža", zbog čega ses zarazne bolesti mogu lako proširiti među okupljenima, od kojih su mnogi štedeli čitav život za ovo putovanje, a neki su u znatno starijoj životnoj dobi, sa raznim zdravstvenim smetnjama.

Više od 1,83 miliona muslimana obavilo je hadž 2024. godine, uključujući više od 1,6 miliona hodočasnika iz 22 zemlje, i oko 222.000 saudijskih državljana i stanovnika.

Hadž je jedno od najvećih verskih okupljanja u svetu i jedan je od pet stubova islama. Svi muslimani su obavezni da obave petodnevni hadž barem jednom u životu, ako su fizički i finansijski sposobni za to.

Kada se hadž završi, od muškaraca se očekuje da u znak obnove obriju glave, a od žena da odseku pramen kose.

Većina posle hodočašća u Meki ide u 340 kilometara udaljenu Medinu, radi molitve na ​​grobu proroka Muhameda. Ta grobnica u prorokovoj džamiji, jedno je od tri najsvetija mesta islama, zajedno s Velikom džamijom u Meki i džamijom Al Aksa u Jerusalimu.

Islam sledi lunarni kalendar, tako da se hadž organizuje oko 11 dana ranije svake godine. Tako će već 2030. hadž biti organizovan u aprilu.

(Beta, 06.19.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »