BBC vesti na srpskom

Euro 2024: Šta sve skandiraju navijači i zašto UEFA ima pune ruke posla

Fudbalski savez Srbije traži od UEFA kazne za albanske i hrvatske navijače zbog zajedničkog uzvikivanja uvredljivih poruka protiv Srba. Englezi pod lupom zbog pesme protiv Nemaca.

BBC News pre 6 dana  |  Predrag Vujić - BBC na
srpski navijači, srbija, euro 2024
REUTERS/Jana Rodenbusch

Tek je završeno prvo kolo grupne faze Evropskog prvenstva u Nemačkoj, a rukovodeće telo fudbala na kontinentu, UEFA, ima pune ruke posla.

Disciplinska komisija Evropske fudbalske unije (UEFA) već je izrekla nekoliko kazni, između ostalog i Fudbalskom savezu Srbije (FSS) zbog neprikladnog ponašanja navijača tokom utakmice protiv Engleske u Gelzenkirhenu, ali nije isključeno da će biti još sankcija - ne samo novčanih.

Ipak, za razliku od Evropskog prvenstva 2016. godine koje je obilovalo žestokim tučama navijača raznih reprezentacija na ulicama francuskih gradova, a najviše engleskih, posle pet, šest dana EP u Nemačkoj, zabeleženo je tek nekoliko takvih incidenata.

Najveći sukob do sada je bio između grupe srpskih i navijača - za sada nije tačno utvrđeno ko je sve učestvovao sa suprotne strane - u Gelzenkirhenu, posle kojeg je policija privela nekolicinu ljudi, osumnjičenih da su učestvovali u tuči ispred kafića.

Sjajnu utakmicu Turske i Gruzije u Dortmundu (3:1), po mnogima najbolju u dosadašnjem toku turnira, osim krova koji je prokišnjavao, obeležila je i tuča navijača dva tima.

turska, gruzija, navijači turske i gruzije, tuča navijača gruzije i turske
REUTERS/Wolfgang Rattay
Sukob navijača Turske i Gruzije na tribinama stadiona u Dortmundu

Zašto je kažnjen FSS i šta se desilo na utakmici Hrvatska - Albanija?

UEFA je naložila srpskom savezu da plati ukupno 14.500 evra zbog „neprikladnih poruka" navijača Srbije tokom utakmice protiv Engleske, kao i zbog ubacivanja predmeta na teren.

Ali FSS sada traži od UEFA da „drakonski kazni" albanske i hrvatske navijače zbog zajedničkog skandiranja „Ubij Srbina" tokom meča u Hamburgu, rekao je generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović za RTS.

Nije precizirao šta te drakonske kazne znače, ali da takvo skandiranje mora da bude sankcionisano.

„Ono što se desilo je skandalozno i tražićemo od Uefe sankcije, makar i po cenu da ne nastavimo takmičenje. Ako ih UEFA ne kazni, razmislićemo kako dalje", rekao je Šurbatović.

Šurbatović se zahvalio UEFA što je odmah reagovala po prijavi FSS i kaznila, kako je rekao, „takozvanog novinara sa Kosova" koji je rukama pravio dvoglavog orla ispred srpskih navijača u Gelzenkirhenu.

Njemu je oduzeta akreditacija, dodao je zvaničnik FSS.

Albanski navijači su na tribinama stadiona u Nemačkoj, najpre protiv Italije, a potom i protiv Hrvatske, nosili zastave koji promovišu takozvanu 'Veliku Albaniju', a bilo je i onih sa obeležjima Oslobodilačke vojske Kosova (UČK - skraćenica na albanskom) koja se krajem 1990-ih oružano sukobljavala sa srpskim snagama bezbednosti.

Uoči meča, hrvatski i albanski navijači su se družili u Hamburgu, a zajedno su pevali pesmu 'Bojna Čavoglave' Marka Perkovića Tompsona, nastalu na početku rata u bivšoj Jugoslaviji, o „spremnosti Hrvata da se brane od četnika", preneo je zagrebački Jutarnji list.

albanski navijači
REUTERS/Bernadett Szabo
Navijač Albanije sa majicom i simbolom OVK (UČK)
albanija, albanski navijači
ABEDIN TAHERKENAREH/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Albanski navijači sa majicom na kojoj piše: 'Ujedinjene države Albanije'
albanija, albanski navijači
ROBERT GHEMENT/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Šta to pevaju Englezi?

Pod lupom je i ponašanje pojedinih engleskih navijača na EP.

Grupe engleskih navijača, kojih ima u ogromnom broju u Nemačkoj, nose makete britanskih borbenih aviona iz Drugog svetskog rata i provociraju domaćina, Nemačku.

Decenijama unazad, engleski navijači pevaju pesmu - koja se smatra kontroverznom - u kojoj se pominju nemačke žrtve u Drugom svetskom ratu.

engleski navijači
Bradley Collyer/PA Wire
Engleski navijači sa maketom aviona britanskog RAF-a, što je provokacija domaćina Nemačke jer često vole da pevaju pesmu kako su tokom Drugog svetskog rata obarani avioni Nemaca

Uprkos apelu britanske i nemačke policije da se navijači uzdrže od toga, novinari BBC-ja su videli i čuli kako se peva „10 nemačkih bombardera" u nemačkom gradu Gelzenkirhenu na dan prve utakmice Engleske protiv Srbije u nedelju.

Zatim je u sredu popodne BBC Sport snimio pojedine navijače iz Engleske kako pevaju istu pesmu i okreću se ka grupi pristalica Nemačke koja je prolazila pored njih u centru Frankfurta, gde se engleska reprezentacija sastaje sa Danskom u 2. kolu Grupe C.

Prethodnih dana, novinari sportskog servisa BBC-ja pitali su pojedine Engleze kako se osećaju povodom toga.

„Ne bi smelo to da se peva. Imamo mnogo pesama, ne samo tu. Pa, rat je bio pre 80 godina", rekao je jedan.

„To je jednostavno neukusno, neprikladno i nepotrebno", kaže drugi.

Drugi, međutim, nisu zabrinuti zbog pesme.

„Da li je ovo antinemačka pesma?", uzvratio je pitanjem jedan od engleskih navijača.

„U njoj nema nijedne psovke, nema uvreda. To je samo engleska pesma, deo je istorije."

Drugi se nadovezao: „U vremenu u kojem živimo, ljudi samo traže razlog da bi se osetili uvređenim. U ovoj pesmi nema psovki i ne vidim u čemu je problem."

Mogu li navijači da budu krivično gonjeni ili kažnjeni zbog skandiranja?

Den Roan, urednik u BBC sport

Prošlog meseca, britanske vlasti su sugerisale da bi oni koji pevaju pesmu, a odbiju da prestanu kada im to kažu neki autoriteti, mogli da budu kažnjeni i da bi to moglo da se podvede pod kršenje javnog reda.

Međutim, nemačka policija je saopštila da nema velikih ovlašćenja u pogledu zabrane pesama, jer u toj zemlji pevanje pesama nije krivično delo.

Ali nešto drugo jeste - ispoljavanje nacističkih gestova ili uzvikivanje diskriminatorskih, rasističkih ili homofobičnih parola i pesama.

Oliver Štrudof, šef nemačkog Nacionalnog centra za koordinaciju policije, rekao je da pevanje pesme koja se odnosi na Drugi svetski rat „možda i nije uvreda, ali je veoma, veoma nepristojno".

„Molim engleske navijače da prestanu da je pevaju", rekao mi je on prošlog meseca pitao kako će takvo ponašanje rešavati tokom EP.

Portparol britanske fudbalske policijske jedinice rekao je da „velika većina navijača ide na EP da bi jednostavno uživala u fudbalu", nazivajući ih „pravim navijačima".

One koji su u Nemačkoj ili planiraju da idu, poziva da budu svesni lokalne kulture i da budu dobri gosti.

„Namerno izazivanje prekršaja može da dovede do povećanog rizika po vašu ličnu bezbednost, a nemačka policija će preduzeti mere protiv onih koji krše zakon. Zaprećene su i novčane i zatvorske kazne", rekao je Mark Roberts, šef policijske jedinice zadužene za navijače, za BBC sport.

On se usprotivio pevanju te pesme i ukazao da i nemačka policija ima granice strpljenja.

„Kada je ranije Engleska igrala u Minhenu, Nemci su bili tolerantni do neke tačke. Ali kada su pojedini prešli granicu, uhapsili su ih", dodao je.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 06.20.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »