Đurić: Srbija do 2027. godine planira da završi sve glavne reforme za pridruživanje Evropskoj uniji

Beta pre 6 dana

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić izjavio je danas da Srbija do 2027. godine planira da završi sve glavne reforme za pridruživanje Evropskoj uniji.

"Srbija do 2027. godine planira da završi sve glavne zakonodavne, ekonomske i političke reforme potrebne za pridruživanje naše zemlje Evropskoj uniji. Naši prioriteti su vrlo jasno postavljeni. Pored toga, Srbija želi da nastavi da bude faktor stabilnosti i pomogne u očuvanju mira u regionu", izjavio je on na sastanku evropskih ministara spoljnih poslova neformalne grupe "Prijatelji Zapadnog Balkana" i partnera sa Zapadnog Balkana, koji se održava u Getvajgu u Austriji.

Govoreći o procesu pristupanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, Đurić je rekao da je objedinjenje resursa rešenje za izazove sa kojima je suočen region, ali i cela Evropa u celini, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

"Ako želimo da region bude potpuno integrisan, moramo da udružimo snage u zagovaranju za ulazak regiona u Evropsku uniju, bez obzira što među nama postoje razlike", istakao je Đurić.

Naveo je da su mnogi na Zapadnom Balkanu pod utiskom da u određenim političkim krugovima postoji princip "jedan unutra, jedan van", kada je reč o proširenju EU, što utiče na percepciju javnosti o procesu proširenja.

Takođe, Đurić je rekao da Beograd samostalno donosi odluke i teži da se što više uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije na putu do ostvarenja punopravnog članstva.

"Želimo punopravno članstvo, kao krajnji cilj i ništa manje od toga. Neće biti kompromisa po tom pitanju", istakao je šef srpske diplomatije.

Kada je reč o političkim odnosima u regionu, Đurić je ukazao da i dalje postoje nerešena pitanja iz devedesetih, te da će biti potrebni ozbiljni napori da se ta pitanja reše na pravedan način, kao i puna posvećenost i podrška najviših evropskih predstavnika.

(Beta, 06.21.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »