Pregovori sa Ukrajinom i Moldavijom počinju 25. juna, odlučila EU

Beta pre 6 dana

 Članice Evropske unije odobrile su danas i formalno da pristupni pregovori sa Ukrajinom i Moldavijom počnu 25. juna i usvojile pregovarački okvir, saopštila je Belgija kao predsedavajuća EU.

"To otvara put za početak pristupnih pregovora u utorak, 25. juna u Luksemburgu", saopštilo je belgijsko predsedavanje EU.

Pregovori će biti otvoreni na dve odvojene međuvladine sednice, piše agencija AP.

Posle pozitivne ocene Evropske komisije, lideri EU su još krajem 2023. godine pristali da počnu pristupni pregovori sa dve zemlje.

Pregovarački proces do konačnog ulaska u Uniju za obe zemlje može da potraje godinama, ocenjuje agencija AP.      

Tokom pregovora, zemlje kandidati moraju da usklade svoje zakonodavstvo i standarde sa pravnim tekovinama EU i da dokažu da njihove institucije i privreda ispunjavaju demokratske norme i principe vladavine prava.

Ukrajina je dugo težila članstvu u EU koje smatra putem ka blagostanju i stabilnosti. Zvanično je, međutim, podnela zahtev za članstvo manje od nedelju dana posle ruske agresije, u februaru 2022. godine.

Formalno otvaranje pregovora o članstvu šalje snažan signal solidarnosti EU sa Ukrajinom.

I Moldavija je u puno navrata optuživala Rusiju da protiv nje vodi hibridni rat, tako što se uplitala u lokalne izbore i vodila obimne kampanje dezinformisanja kako bi oborila proevropske vlasti u Kišinjevu i skrenula zemlju sa evropskog puta.

Moldavske vlasti i dalje strahuju od namera Rusije, utoliko pre što su vlasti moldavskog proruskog, separatističkog regiona Pridnjastrovlje u februaru optužile moldavske vlasti za pritisak i pozvale Moskvu da ih zaštiti.

(Beta, 06.21.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »