Konferencija o ranom detinjstvu: Prve tri godine života su presudne za razvoj deteta

Beta pre 3 dana

Prve godine deteta presudne su u njihovom daljem razvoju, društvo i institucije nephodni su kao pomoć roditeljima, pogotovo što je vlada u svoj prioritet stavila porodicu, rečeno je na regionalnoj Konferenciji o razvoju u ranom detinjstvu i roditeljstvu, u kojoj je učestvovalo više ministara vlade Srbije.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović je navela da prvih hiljadu dana od rođenja daju osnovu kako će dete da se razvija psihološki, kognitivno i ponašajno, kao i kakvi će mu biti dometi.

"Naš zadatak je da dođemo do svakog roditelja i svake sredine i prenesemo im najnovija naučna saznanja, koja će omogućiti da se njihova deca najbolje razvijaju", rekla je Đukić Dejanović.

Kako je najavila Tamara Vučić, supruga predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Centar za rani razvoj dece i inkluziju, na Bežanijskoj kosi, otvoriće svoja vrata do kraja godine, navodeći da će, uz brojne sadržaje, imati i naučno istraživački deo, kako bi stručnjaci iz Srbije i sveta razmenjivali znanje.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar naglasio je da je zajednički cilj sa Unicef-om da se "porodice osnaže za podsticajno roditeljstvo kako bi bolje razumele i podržale razvoj deteta, posebno u prvih 1.000 dana".

Ministarka za brigu o porodicu i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski je kazala da je ovo ministarstvo finansiralo projekte koji imaju za cilj da se usklade porodične i radne obveze, pa je vrlo uspešno realizovan projekat u Zrenjaninu gde je omogućeno da vrtići budu dostupni za decu i tokom subote, koja je za većinu roditelja radna.

Takođe je, kako je objasnila, u Čačku pripremljen čitav set mera koje će pokazati da se stvaraju gradovi i privredni sistemi po meri porodice i roditelja.

"Naše ministarstvo pokušava da u što kraćem roku razvije adekvatan sistem porodične zaštite u lokalnim samoupravama osnivanjem kancelarija za porodicu, u svim većim urbanim sredinama", navela je Đurđević Stamenkovski.

Regionalna direktorka Unicef za Evropu i Centralnu Aziju Regina De Dominicis istakla je važnost što konferenciji prisustvuje više ministara iz Vlade Srbije, posebno iz oblasti zdravstva, jer je neophodna međuresorna saradnja, istakavši da u radu konferencije učestvuje eksperti iz brojnih zemalja.

Konferenciju pod nazivom "Moć roditeljstva" zajednički organizuju ministarstvo zdravlja Srbije, Kancelarija UNICEF u Srbiji, Regionalna kancelarija za Evropu i Centralnu Aziju, u saradnji sa ministarstvima u ovoj oblasti.

(Beta, 06.25.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »