Ublažena finansijska kriza UN agencije za palestinske izbeglice

Beta pre 3 dana

Generalni komesar Agencije UN za palestinske izbeglice (UNRWA) Filip Lazarini izjavio je danas da je većina donatora obnovila finansiranje i da su se novi pojavili, tako da ona ima dovoljno novca do kraja avgusta, ali će se suočiti sa manjkom od 140 miliona dolara do kraja godine.

Lazarini je rekao da je nezavisna provera operacija UNRWA pomogla da se povrati poverenje u agenciju koja je proširila donatorsku bazu, donacijama iz Alžira, Iraka i Jordana te pojedinaca iz Singapura.

Na konferenciji za novinare u UN kancelariji u Ženevi Lazarini je rekao da je isporuka pomoći sve komplikovanija i da su prelazi u Gazu daleko ispod potreba, te da se suviše često krade pomoć koju prenose kamioni.

Optužbe Izraela početkom ove godine da su zaposleni u agenciji učestvovali u napadima 7. oktobra na jug Izraela dovele su do suspenzije donacija SAD i više od deset drugih zemalja.

Sve te zemlje osim Velike Britanije su od tada obnovile finansiranje.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je odredio bivšeg ministra spoljnih poslova Francuske da predvodi tim koji je objavio izveštaj o proveri neutralnosti UNRWA i rezultati interne istrage se očekuju.

(Beta, 06.25.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »