Velike američke diskografske kuće tuže muzičke AI servise za kršenje autorskih prava

Beta pre 3 dana

Velike američke diskografske kuće odlučile su danas da zbog kršenja autorskih prava tuže Suno i Udio, firme koje generišu pesme uz pomoć veštačke inteligencije, navodeći da ovi muzički startapi iskorišćavaju snimljena dela poznatih umetnika - od Čaka Berija do Maraje Keri.

Američko udruženje diskografske industrije (RIAA) objavilo je danas tužbe izdavačkih kuća, među kojima su Soni mjuzik, Juniverzal i Vorner.

Jedan postupak pokrenut je pred federalnim sudom u Bostonu protiv Suno AI, a drugi u Njujorku protiv Ančarted labsa (Uncharted Labs), koji je razvio Udio AI.

Izvršni direktor Suno AI Mikei Šulman naveo je u pisanoj izjavi da je ta tehnologija "dizajnirana da generiše potpuno nove rezultate, a ne da pamti i ponavlja već postojeći sadržaj" i da ne dozvoljava korisnicima da referenciraju konkretne umetnike.

Šulman je objasnio da je njegov startup, sa sedištem u Kembridžu u Masačusetsu, pokušao da to objasni velikim muzičkim kompanijama, "ali umesto da se upuste u raspravu u dobroj veri, oni su se okrenuli svojoj staroj advokatskoj priči".

Udio za sada ne odgovara na zahteve za komentar.

Predsednik i izvršni direktor RIAA Mič Glezijer naveo je u pisanoj izjavi da muzička industrija već sarađuje sa odgovornim programerima veštačke inteligencije, ali je dodao da "nelicencirani servisi poput Sunoa i Udioa koji tvrde da je 'pošteno' kopirati životno delo umetnika i iskoristiti ga profitiranje bez saglasnosti ili plaćanja, unazađuju obećavajuću priču o istinski inovativnoj veštačkoj inteligenciji za sve nas".

AI je užarena tema u muzičkoj industriji, a u debatama se pominju i kreativne mogućnosti nove tehnologije i bojazni oko njene zakonitosti.

U martu, Tenesi je postao prva američka savezna država koja je donela zakon o zaštiti tekstopisaca, izvođača i drugih profesionalaca u muzičkoj industriji od potencijalnih opasnosti veštačke inteligencije.

Pristalice to zakona kažu da je njegov cilj obezbeđenje da AI alati ne mogu da repliciraju glas umetnika bez njihovog pristanka.

Sledećeg meseca, više od 200 umetnika potpisalo je otvoreno pismo neprofitne Alijanse za prava umetnika u kojem se tehnološke kompanije za veštačku inteligenciju, programeri i platforme za digitalne muzičke usluge pozivaju da prestanu da koriste veštačku inteligenciju za kršenje i obezvređivanje prava ljudskih umetnika.

(Beta, 06.25.2024)

Povezane vesti »

Društvo, najnovije vesti »