Zeleno-levi front poziva na protest zbog najave iskopavanja litijuma u Loznici

Beta pre 3 dana

Stranka Zeleno-levi front (ZLF) pozvala je danas građane da se pridruže protestu Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), koji će zbog najave iskopavanja litijuma biti održan u petak, 28. juna u Loznici."Pozivamo vas da izrazimo nezadovoljstvo projektom koji plasira ozloglašena multinacionalna korporacija 'Rio Tinto', a koji za cilj ima jeftinu eksploataciju naše zemlje, kao i da sprečimo Srpsku naprednu stranku da zarad ličnog profita dozvoli 'Rio Tintu' da zauvek uništi najplodnije delove Srbije, bez obzira na proteste lokalne zajednice", navodi se u saopštenju.

ZLF je ocenio da su stanovnici Loznice, u blizini koje bi trebalo da bude otvoren rudnik, kao ostali građani i građanke iz cele Srbije, "opravdano zabrinuti zbog potencijalne štete koju bi ovaj projekat izazvao".

"Dolina Jadra je poznata po svom bogatom biodiverzitetu i poljoprivrednoj proizvodnji, a planirano iskopavanje litijuma predstavlja pretnju za prirodne resurse i životnu sredinu, što bi moglo imati dugoročne posledice ne samo za sve nas, već i za buduće naraštaje", navela je ta stranka.

Dodali su da su građani još 2021. godine, blokadom mosta Gazela u Beogradu i brojnih drugih saobraćajnica širom zemlje "poslali jasnu poruku režimu i 'Rio Tintu'".

"Kao i tada, vaše prisustvo i podrška su od ključnog značaja za zaustavljanje ovog neopisivo štetnog projekta koji preti da izazove ekološku katastrofu i učini ovaj deo Srbije nepodobnim za život. Vidimo se 28. juna u 19 sati ispred Vukovog Doma kulture u Loznici. Zajedno možemo i moramo da zaštitimo našu prirodu i osiguramo zdravu budućnost za naredne generacije", piše u saopštenju.

(Beta, 06.25.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »