Kina pojačava napore za jačanje talenata u oblasti intelektualne svojine

Beta pre 2 dana

Kineski fond talenata u oblasti intelektualne svojine (IP) porastao je na 860.000 do kraja 2023. godine, saopštio je zvaničnik najvišeg regulatornog tela za intelektualnu svojinu u Kini.

Govoreći na konferenciji za novinare, Džang Džičeng, zvaničnik Kineske nacionalne administracije za intelektualnu svojinu, primetio je 25. juna da je u pogledu zaštite intelektualne svojine preko 30.000 profesionalaca angažovano na administrativnom upravljanju i sprovođenju, dok je više od 2.200 talenata zaposleno u uspostavljenim centrima za zaštitu intelektualne svojine, značajno jačajući mogućnosti zaštite IP-a, prenosi Sinhua.

Kada je reč o IP aplikacijama, zemlja se može pohvaliti sa 34.000 aktivnih patentnih agenata i preko 76.000 kvalifikovanih patentnih agenata. Broj stručnjaka za intelektualnu svojinu u preduzećima, na univerzitetima i u istraživačkim institucijama značajno je porastao, ubrzavajući efektivno korišćenje imovine intelektualne svojine.

Na međunarodnom nivou, oko 270 talenata je obučeno kao međunarodni ispitivači patenata. Pored toga, Kina je odabrala više od 150 edukatora specijalizovanih za međunarodne poslove intelektualne svojine i 119 stručnjaka za rešavanje sporova u inostranstvu, naglašavajući posvećenost zemlje međunarodnom angažmanu na visokom nivou.

Kao odgovor na nove trendove, pojačani su napori da se obuče osnovni talenti za zaštitu intelektualne svojine, fokusirajući se na nove domene kao što su veliki podaci i veštačka inteligencija, kao i na rešavanje međunarodnih sporova u vezi sa intelektualnom svojinom.

Da bi se proširili putevi za obuku, stalni je naglasak na razvoju kurseva za IP na daljinu. Do danas je pokrenuto 98 visokokvalitetnih kurseva na mreži, čime se kontinuirano proširuje domet treninga.

Statistički podaci pokazuju da je od početka 14. petogodišnjeg plana (2021-2025) održano više od 250 obuka za IP, od kojih je koristilo više od 57.000 učesnika.

Širom zemlje postoji skoro 200 različitih institucija za istraživanje IP-a, koje formiraju međusobno povezanu i kolaborativnu mrežu za istraživanje IP-a. Ova mreža je razvila istraživački tim od oko 6.000 profesionalaca, pružajući suštinsku podršku lokalnim samoupravama u donošenju političkih odluka na osnovu dobrog informisanja.

U razvoju centara za talente, Peking, Šangaj i Guangdong su napravili značajan napredak u inicijativama za intelektualnu svojinu.

Prema Globalnom indeksu inovacija 2023 Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO), Kina je vodeća na globalnom nivou sa 24 naučno-tehnološka klastera koja se nalaze u prvih 100, dok su klasteri Šendžen-Hongkong-Guangdžou, Peking i Šangaj-Sudžou rangirani na 2, odnosno na 4. i 5. mestu.

Univerzitet Tsinghua i WIPO su zajedno potpisali sporazum u novembru 2023. o uspostavljanju novog master programa "Politika intelektualne svojine i inovacija" na Pravnom fakultetu univerziteta.

Ovaj engleski program ima za cilj da upiše oko 30 studenata širom sveta, fokusirajući se na kultivisanje stručnjaka za intelektualnu svojinu visokog nivoa sa globalnom vizijom. Planirano je da prva grupa počne studije u septembru ove godine.

U programu će učestvovati vrhunski fakulteti sa Univerziteta Tsinghua, WIPO, vladina tela, sudovi, drugi renomirani univerziteti, multinacionalne korporacije i advokatske firme. Posvećen je kultivisanju izvanrednih međunarodnIH talenata za intelektualnu svojinu za Kinu i širu globalnu zajednicu, rekao je Džou Guangćuan, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta Tsinghua.

(Beta, 06.26.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Najnovije vesti »