Marko Đurić u Paragvaju na zasedanju Organizacije američkih država

Beta pre 2 dana

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić obratio se u Paragvaju učesnicima 54. zasedanja Generalne skupštine Organizacije američkih država, u kojoj Srbija ima status stalnog posmatrača.

Ocenio je da je ta organizacija važan činilac u izgradnji međunarodnih odnosa, kroz definisanje političke i vrednosne agende zapadne hemisfere, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Đurić je, govoreći sinoć na sastanku šefova delegacija država članica sa šefovima delegacija stalnih posmatrača pri Organizaciji američkih država, koji se održava u Asunsionu u Paragvaju, podsetio da je na godišnjicu potpisivanja Povelje UN važno u svim međunarodnim forumima reafirmisati vrednosti sadržane u tom dokumentu kako bi se, između ostalog, garantovao suverenitet država, negovala ljudska prava i demokratski principi i osigurao ravnomerniji ekonomski razvoj.

Ministar je naglasio da je Povelja UN temelj na kojem je potrebno graditi svet današnjice i rekao da će Srbija nastaviti da dosledno sledi pravila ponašanja u međunarodnim odnosima koja su ustanovljena osnivanjem Svetske organizacije.

"Srbija veoma ceni napore koje Organizacija američkih država ulaže kako bi se prepoznale, artikulisale i u konkretne programe prevele potrebe država članica na planu održivog razvoja", poručio je Đurić.

Đurić se na marginama prvog dana zasedanja Generalne skupštine Organizacije američkih država, sastao sa više šefova diplomatija i drugih predstavnika država Centralne i Južne Amerike.

U razgovoru sa njima ministar je izrazio spremnost za svestrano unapređenje bilateralnih odnosa Srbije sa zemljama tog dela sveta, sa kojima Srbija već ostvaruje intenzivnu političku komunikaciju i neguje tradicionalno prijateljstvo i razumevanje, saopštilo je Ministarstvo.

(Beta, 06.27.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »