EPS: Voda nije ušla u kopove 'Kolubare', proizvodnja uglja stabilna

Beta pre 2 dana

Elektroprivreda Srbije (EPS) saopštila je danas da voda nije ušla u kopove Kolubare, da nema materijalne štete i da je proizvodnja uglja stabilna u vanrednim vremenskim okolnostima, negirajući navode potpredsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Dušana Nikezića.

"Elektroprivreda Srbije najoštrije demantuje navode Dušana Nikezića, potpredsednika Stranke slobode i pravde i obaveštava javnost da voda nije prodrla na kopove Kolubare i da je proizvodnja uglja stabilna. Nije pričinjena nikakva materijalna šteta po rudarsku opremu, a kamoli ogromna kako navodi Nikezić", navedeno je u saopštenju.

Istaknuto je i da Nikezić, "još jednom očigledno svesno uznemirava javnost neproverenim i netačnim informacijama".

"Velika količina kiše koja je pala juče popodne u veoma kratkom periodu otežala je proizvodni proces, ali zaposleni, bageri i druga rudarska mehanizacija nisu bili ugroženi", navedeno je u saopštenju.

Iz EPS-a su ukazali da je sistem organizovan tako da se voda kroz sisteme odvodnjavanja i vodosabirnike sakuplja na određene tačke unutar kopova.

Dodaje se da su zaposleni i vatrogasci reagovali u skladu sa procedurama, a trafostanica je nakratko preventivno isključena.

"Nije istinito ni Nikezićevo navođenje da ništa nije preduzeto u zaštiti kopova od velikih padavina. Dve velike brane, Bistrica i Trbušnica koje je izgradio EPS, u okviru projekta regulacije sliva reke Peštan za potrebe zaštite kopa Polje E i mesnih zajednica uz sliv reke, tokom jučerašnjeg dana zadržale su oko dva miliona kubika vode", saopštio j EPS.

Ukazano je i da su u funkciji bili i svi ostali objekti sistema za zaštitu kopova od poplava i na taj način je sprečeno izlivanje vodotokova u kopove.

Ranije danas Nikezić je izjavio da je "zbog neznanja ljudi kojima je povereno da upravljaju EPS-om voda je opet prodrla u kopove Kolubare".

Dodao je da prema mišljenju stručnjaka, kopovi nisu bili spremni za eksploataciju, odnosno nisu iskopani obodni kanali koji bi sprečili dešavanja koja podsećaju na ono što se desilo prilikom velikih poplava 2014. godine.

(Beta, 06.28.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »