YIHR dobio paket s odsečenom glavom životinje povodom zabranjenog festivala Mirdita

Beta pre 2 dana

Predstavnica Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) Sofija Todorović je danas kao "kreirani nered" ocenila protest desničara u četvrtak ispred beogradskog "Dorćol platza", gde je trebalo da se održi festival "Mirdita, dobar dan".

"Nama je danas na adresu Inicijative od dela grupe koja je bila ispred Dorćol platza u paketu stigla odsečena glava životinje", rekla je Todorović za televiziju N1 i dodala da su to prijavili policiji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) donelo je juče naredbu da se "prekine" tada još nezapočeti festival "zbog opasnosti od ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine".

Taj festival, "spajajući umetnike, borce za ljudska prava, mirovne aktiviste i javne ličnosti sa Kosova i iz Srbije, doprinosi regionalnoj perspektivi i neguje saradnju i izgradnju mira", piše na sajtu festivala.

Uprkos zabrani, ispred tog kluba, došlo je do okupljanja na poziv više desničarskih organizacija i preko društvenih mreža.

Ocenila je da se o jučerašnjem skupu protivnika festivala "ne može govoriti kao o nekakvim građanima koji su došli da mirno izraze svoj protest".

"Oni su posle palili baklje i slavili, i mislim da, nažalost, postoji saglasnost postupaka države i postupaka tih grupa", ocenila je ona.

Inicijativa mladih za ljudska prava, kao organizator festivala, ocenila je juče da je zabranom njegovog održavanja MUP "prekršilo Ustav i niz zakona".

Dodala je da su MUP i Vlada Srbije time "još jednom pokazali da sloboda okupljanja važi samo za huliganske grupe, ali ne i za učesnike i goste festivala

(Beta, 06.28.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »