Vučić o napadu kod ambasade Izraela: Tragamo za još lica, bili su praćeni zbog indicija na terorizam

Beta pre 2 dana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se traga za još nekoliko lica koja su potencijalno povezana sa napadom na pripadnika Žandarmerije kod ambasade Izraela u Beogradu, kao i da su svi bili praćeni zbog toga što su "indikativni na terorizam".

Vučić je novinarima ispred Urgentnog centra, gde su predstavnici države obišli povređenog žandarma Miloša Jevremovića, kazao da bi ta lica bila uhapšena za sedam ili osam dana, koliko je tužiocu bilo potrebno da prikupi dokaze.

"Ali očigledno da su krenuli ranije. Sada ćemo da vidimo sve to. Reč je o ljudima, nije problem u tome, svako ima pravo da bira veru, ali su ušli u ekstremističke i terorističke krugove i oni su praćeni po liniji - indikativni na terorizam", naveo je on.

Za napadača kod ambasade Izraela, Mladenovčanina Miloša Žujovića čije je versko ime Sahaludin (25) i koga je nazvao "glavni terorista", naveo je da se znalo da je sinoć došao da poseti majku, ali da se posle toga izgubila mogućnost praćenja.

"I jutros se to na ovakav način završilo... Da smo znali, sprečili bismo. Oni su praćeni zbog nelegalnih aktivnosti. Takvih grupa imate stotinu koji su još na slobodi zato što nemate dovoljno dokaza da ih pohapsite", kazao je Vučić.

Najavio je da će akcija protiv onih koji su indikativni na terorizam trajati tri, četiri naredna dana.

"Da pohapsimo sve to i da naše ulice budu sigurne. Sad ih lovimo sve i to je pitanje trenutka i tehnike. Znamo im imena i sve drugo, tako da ćemo nastaviti i obaviti taj posao. Nećemo imati milosti prema terorizmu u Srbiji, nikakve milosti", rekao je Vučić.

Naveo je i da će povređeni žandarm Miloš Jevremović biti odlikovan čim bude izašao iz bolnice.

Dodao je da je operacija Jevremovića, koji je povređen iz samostrela ispred ambasade Izraela u Beogradu, bila uspešna i da je Jevremović u "veoma dobrom stanju".

Vučić je kazao Jevremović potpuno svestan i da su razgovarali sa njim, kao i da se ne očekuju veće i teže komplikacije.

Naveo je da je najvažnije da je Jevremović uspeo da se uzdrži od vađenja strele iz vrata, gde ga je pogodio osumnjičeni za teroristički napad - Miloš Žujović (25), versko ime Salahudin, iz Mladenovca.

"To je bilo ključno da ostane živ. Da je bilo šta pokušao, ne bi mu bilo spasa. Za to je potrebna neverovatna disciplina i samokontrola", dodao je Vučić.

Dačić: Proglašen crveni nivo bezbednosnih pretnji od terorizma, pretresi u Mladenovcu i Pazaru

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je, zbog terorističkog napada ispred ambasade Izraela, kada je teško povređen pripadnik Žandarmerije, proglasio crveni nivo bezbednosnih pretnji od terorizma.

"Građani će sigurno videti veće prisustvo policije na raznim mestima koja su bitna za javni interes, gde boravi veći broj ljudi. Ne samo ambasade i državne službe, već i tržni centri i druga javna mesta gde se okuplja veći broj ljudi", rekao je Dačić novinarima ispred Urgentnog centra, gde su državni zvaničnici obišli povređenog žandarma Miloša Jevremovića.

Situacija u bezbednosnom smislu, kako je dodao, takva je da "građani ne treba da strepe", navodeći da će policija i bezbednosne službe uraditi sve što je u njenoj moći da zaštite građane od terorističkih akata.

"Ovde je terorista zaustavljen na početku. Teroristički akt je propao na prvom koraku. On nije prišao ni zgradi ambasade, ni zaposlenima u ambasadi", rekao je Dačić, navodeći da se za sada ne zna motiv napada jer je napadač ubijen.

Naveo je da je napadača Miloša Žujovića (Salahudina) policija pratila i da je bio označen kao neko ko bi "mogao biti zloupotrebljen u cilju izvršenja nasilnog akta na teritoriji naše države", kao i da se sada traga za ljudima sa kojima je bio u kontaktu.

Podsetio je da je napadač bio iz Mladenovca, kao i da je promenio veru i prešao u Islam, da je uzeo ime Salahudin i prešao da živi u Novi Pazar, naglašavajući da država ne želi ni jednom rečju da "baci ljagu na braću muslimane i Bošnjake".

"Ovde je reč o Srbima koji su konvertirali u islam. Nevezano od nacionalne pripadnosti, ja sam rekao vrhu policije da izvršimo pretrese svuda gde nam je nešto sumnjivo da je povezano sa terorizmom, da to pretresamo i nalazimo određene tragove i pohapsimo sve te ljude", dodao je Dačić.

Pravac istrage, kako je naveo, ne vodi prema automobilu kako su preneli pojedini mediji, već prema komunikaciji sa određenim licima.

"Shodno tome se vrše pretresi ne samo u Mladenovcu, nego i u Novom Pazaru. Pregledaju se sve lokacije za koje imamo indicije da bi mogle imati vezu sa ovim terorističkim aktom", kazao je ministar policije.

Osvrnuo se i na prodaju samostrela, koji je koristio napadač, navodeći da to oružje "maltene može da se kupi u slobodnoj prodaji".

"To je sredstvo ovde upotrebljeno kao terorističko oružje i mislim da bi zakonska rešenja morala da budu takva da se onemogući slobodna prodaja", rekao je Dačić.

(Beta, 06.29.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »