Skupština Beograda usvojila budžet za 2024. godinu u iznosu 173 milijarde dinara

Beta pre 2 dana

Odbornici Skupštine Beograda usvojili su danas budžet za 2024. godinu od 173 milijarde dinara sa 60 glasova za i 18 protiv.

Za usvajanje budžeta glasali su odbornici liste "Aleksadar Vučić - Beograd sutra", a protiv su bili odbornici Narodnog pokreta Srbije, Demokratske stranke, Zeleno-levog fronta, Pokreta slobodnih građana i Mi snaga naroda - dr Branimir Nestorović.

Sednici ne prisustvuju odbornici odborničke grupe Kreni-promeni koja je napustila Skupštinu grada posle verifikacije mandata.

Budžet je obrazlagala gradska sekretarka za finansije Beograda Katarina Čubrić, umesto gradonačelnika Alesandra Šapića koji nije bio na sednici.

Čubrić je, predstavljajući Predlog odluke o budžetu, rekla da je u njega uključeno sve što je započeto u prethodnih šest meseci, kao i projekcije rashoda do kraja godine, a rebalans se očekuje u septembru.

Ona je istakla da je istekao rok za privremeno finansiranje od šest meseci i da mora da ta odluka mora da se usvoji.

Istakla je da su budžetom predviđena sredstva za redovan rad, funkcionisanje grada i gradskih organizacionih jedinica i da je uključena pomoć za decu od po 20.000 dinara.

"Iza nas je jako težak budžetski period privremenog finanisranja, a u septembru će, nakon sveobuhvatnije i kvalitetnije analize budžeta na osnovu procene prihoda i rashoda biti rebalans", rekla je Čubrić.

Dodala je da su Predlogom odluke preraspodeljeni prihodi između Grada i gradskih opština i da su definisani procenti.

Gradsko saobraćajno preduzeće, prema njenim rečima, radilo je rebalans programa zato što je dobilo dodatnih 1,8 milijardi dinara subvencija iz budžeta Grada Beograda za tekuće poslovanje, tako da iznos subvencije za 2024. godinu za to preduzeće iznosi tri milijarde dinara.

Ona je rekla da su komunalne takse i naknada za korišćenje javnih površina biti povećane 8,3 odsto.

Predstavnica odborničke grupe "Mi - Snaga naroda" Jelena Pavlović rekla je da rasprava o budžetu mora da bude sektorska i da se predlog budžeta dostavi sedam dana pre rasprave i da "ovo treba da bude poslednji put" da se o tom dokumentu rapravlja na brzinu i sa objedinjenim tačkama dnevnog reda.

Ona je rekla da je porez na imovinu sporna naknada i u mnogim zemljama i da je proglašena neustavnom.

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević upozorio je odbornike koji su kritikovali Prelog odluke o budžetu da ne pričaju za govornicom "ono što nije u nadležnosti grada i na dnevnom redu", jer su kritikovali fiksni kurs domaće valute, govorili o besplatnoj konverziji zemljišta...

On je rekao da je dugo trajalo privemeno finansiranje i da "ne mogu da se otvore nove pozicije", a da predloženi budžet treba da se usvoji jer ističe zakonski rok, a takođe moraju i da se plate obaveze nastale od 1. januara.

"Rebalansom će biti utvrđeno drugačije finansiranje. I pored toga budžet je čitljiv i na vreme dostavljen", rekao je Nikodijević, odbacujući primedbe odbornika da se usvaja na brzinu.

Na optužbe odbornika da je nizak standard građana Nikodijević je rekao da je istina da ne dobijaju svi prosečnu platu, ali da se živi bolje nego pre deset godina.

"Put do boljeg standarda je i realizacija projekta za Ekspo 2027", rekao je Nikodijević.

Predstavnik odborničke grupe "Aleksandar Vučić-Beograd sutra" Stefan Krkobabić pozvao je odbornike opozicije da imaju razumevanja i glasaju za usvajanje predložene odluke o budžetu jer ističe zakonski rok za prvremeno finansiranje.

On je istakao da budžet ima razvojnu i socijalnu komponentu jer planira realizaciju projekata za Ekspo 2027, kao i da je budžet rekordni i predviđa, ne samo izgradnu infrastrukture, već unapređenje sporta i kulture.

Dodao je da je za PUPS najbitnija socijalna komponenta i naveo da su pokrenuli novi vid socijalne politike da penzineri dobiju 13. penziju.

Odbornik Demokratske stranke Saša Mihajlović ocenio je da predloženi budžet grada Beograda za 2024. godinu "služi za lično bogaćenje", kao i da je razvojni deo budžeta smanjen za 16 milijardi.

Kritikovao je i odluku grada da roditelji prvo plate udženike, a zatim dobiju novac, kao i besplatn kartu za bazene od 12 časova, jer u to vreme od gužve ne može da se uđe.

(Beta, 07.01.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »