Beograd u pokretu: Dve godine nije raspisan konkurs za direktore javnih komunalnih preduzeća

Beta pre 2 dana

Udruženje građana "Beograd u pokretu" saopštila je danas da glavni grad već dve godine "flagrantno krši Zakon o javnim preduzećima time što nije raspisao konkurs za direktore javnih komunalnih preduzeća".

"Skupština grada imenuje vršioce dužnosti direktora bez ikakve transparentnosti, često sa sumnjivim obrazovanjem i po skraćenoj proceduri, čime se onemogućava javni uvid u njihove biografije. Veliki broj vršilaca dužnosti direktora su članovi i funkcioneri političkih stranaka, što je dodatno kršenje zakona. Ovo predstavlja ozbiljan problem, jer su ove osobe često sa sumnjivim diplomama, što dodatno urušava poverenje građana", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da nepostojanje konkursnog postupka ne samo da narušava zakonitost, već otežava i nadzor nad radom direktora.

"Građani Beograda zaslužuju stručne i kompetentne rukovodioce, izabrane putem transparentnog i zakonitog postupka. Zahtevamo od nadležnih organa da hitno raspišu konkurse za direktore javnih komunalnih preduzeća i time obezbede zakonitost i transparentnost u radu ovih važnih institucija", zaključuje se u saopštenju udrženja "Beograd u pokretu".

(Beta, 07.03.2024)

Povezane vesti »

Društvo, najnovije vesti »