Matić: Hitno utvrditi propuste koji su omogućili bekstvo optuženog za pretnje novinarki Ani Lalić

Beta pre 3 dana

Bekstvo Saše Ilića, optuženog za krivično delo ugrožavanje bezbednosti novinarke Ane Lalić Hegediš, zahteva hitnu potragu za beguncem, jer je prekršio rešenje sudije za prethodni postupak o kućnom pritvoru uz elektronski nadzor, izjavio je danas izvršni direktor ANEM-a i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić.

Matić je u pisanoj izjavi rekao i da "hitno treba utvrditi propuste koji su omogućili bekstvo optuženog", kao i da je "neophodno što pre locirati optuženog, jer su pretnje zbog kojih je uhapšen, bile usmerene na lišavanje života i nanošenje povreda, proterivanje uz brutalne seksističke poruke".

"Potrebno ga je sprečiti da izvrši one radnje koje je pominjao u pretećim porukama. Pošto su mu putna dokumenta oduzeta, zemlju je mogao da napusti samo ilegalno, te je moguće da se krije i u Srbiji, što znači da se možda i šeta Novim Sadom pored, već ugroženih, Ane Lalić Hegediš i Dinka Gruhonjića kojima je pretio", rekao je Matić.

Dodao je da okrivljeni koji je u bekstvu ima dva identiteta - u srpskom pasošu pod imenom Saša Ilić, a u francuskom kao Ilber Alexandre, koji su mu oduzeti, kao i da je moguće "da raspolaže i nekim drugim dokumentom kojim je mogao da pređe granicu".

"Neophodno je da se zamolnicom zatraži hitna provera da li se optuženi nalazi u svom boravištu u Parizu, ili na njegovom radnom mestu, o čemu postoje dostupni podaci. I zatražiti urgentnu ekstradiciju pravosudnim organima Srbije. Zamolićemo francuska novinarska udruženja, kao i organizaciju Reporteri bez granica, da nam pomognu u prikupljanju ovih podataka, kako bi ubrzali birokratske procedure", kazao je Matić.

Istakao je da je "neophodno da se utvrdi kako je bilo moguće da optuženi Saša Ilić sa nanogicom napusti mesto boravka, a da to ne registruje nadležna služba za vanzavodske sankcije, odnosno da policija ne pokrene sveobuhvatnu potragu za optuženim".

Matić je kazao da bi policija u Novom Sadu trebala da obezbedi novinare kojima je pretilo lice koje je u bekstvu.

"Zbog čega se čitavih mesec dana ništa nije radilo po ovom pitanju a za bekstvo se saznalo tek pošto se optuženi nije pojavio na suđenju? Očekujem od ministarstva pravde da utvrdi sve propuste i kazni odgovorne i o tome obavesti javnost", rekao je Matić.

On je podsetio da je Saša Ilić 11. marta 2024. godine iz Pariza poslao preteće poruke Ani Lalić Hegediš, a da ga je nakon prijave posebno Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal lociralo i identifikovalo, rapisujući potragu.

Matić je dodao da je Sašu Ilića prilikom ulaska u zemlju privela policija, kada mu je oduzet mobilni telefon kojim je počinjeno krivično delo, i kada je "fiksiran dokaz - poslata pretnja".

"Prilikom saslušanja, 21. marta okrivljeni priznaje počinjeno delo. Tužilaštvo je predložilo zatvorski pritvor 31. marta 2024. godine, a Viši sud u Beogradu je odredio blažu meru - zabranu napuštanja stana. Nakon dva meseca, 28. maja, podnet je optužni predlog, sud je produžio meru zabrane napuštanja stana, a okrivljeni koji je priznao delo, posle tri dana je prekršio meru i pobegao", rekao je Matić.

(Beta, 07.05.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »