Uvrede, toalet papir, a umalo i tuča: Da li u Srbiji postoji kultura parlamentarnog dijaloga: Profesor sa FPN-a za "Blic" TV o kodeksu ponašanje poslanika u Skupštini (video)

Blic 09.07.2024
Uvrede, toalet papir, a umalo i tuča: Da li u Srbiji postoji kultura parlamentarnog dijaloga: Profesor sa FPN-a za "Blic" TV o…

Od uvođenja visestranačja iz ovih klupa viđale su se razne scene. U cilju jačanja poverenja građana u Narodnu skupštinu 2020. godine, usvojen je kodeks ponašanja poslanika, ali to čini se nije mnogo uticalo na kulturu parlamentarnog dijaloga. Nastavili su se povišeni tonovi, verbalni, ali umalo i fizički obračuni.

Tri dana konstitutivne sednice novog saziva Skupštine letele su uvrede i toalet papir, a policija je svakodnevno boravila u sali. Kodeks ponašanja poslanika pooštren je 2021. godine i njime su predviđene kazne i do pola plate za nepoštovanje pravila. Baš tako u novom sazivu kažnjen je Borislav Novaković zbog prilaženja govornici tokom izlaganja ekspozea. Predsedavajući je u poslednjem sazivu sa po deset odsto plate odnosno 11.521 dinarom kaznio pet poslanika.

Borislav Novaković »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »