Predsednik Egipta s Vučićem o ulozi Srbije u jačanju stabilnosti Balkana

Beta 13.07.2024

Predsednik Egipta Abdel Fatah El-Sisi je danas u Kairu s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o "značaju uloge Srbije u jačanju saradnje i stabilnosti na Zapadnom Balkanu" i novinarima rekao da Egipat podržava inicijativu "Otvoreni Balkan".

"Želimo da se zemlje Zapadnog Balkana zbliže i da ojača regionalna stabilnost", rekao je predsednik Egipta.

Danas su potpisani sporazumi Egipta i Srbije o saradnji u nizu oblasti, koji, istakao je El-Sisi, potvrđuju zajedničko stremljenje dve zemlje da "nastave zamah koji je osvedočen u bilateralnim odnosima" posle njegove posete Srbiji 2022. godine.

"Egipat visoko ceni bogatu tradiciju i istoriju srpskog naroda, unapred se radujemo razmeni iskustava i stručnosti za jačanje mira i stabilnosti u regionu i svetu", rekao je on.

El-Sisi je naveo da su tokom današnjih sastanaka istakli značaj jačanja saradnje u nauci, trgovini i drugim oblastima.

"To će ojačati ekonomsku i trgovinsku saradnju. Pored značaja mehanizama za bilateralnu saradnju i posebnih političkih zalaganja koje imamo, ojačaće saradnju naročito u investicijama, poljoprivredi, turizmu i infrmacionim i telekomunikacionim tehnologijama", rekao je predsednik Egipta.

S Vučićem je, kako je dodao, razgovarao i o stanju u Ukrajini, Sudanu, Libiji i Pojasu Gaze.

Pozvao je na hitan prekid vatre u Ukrajini i Gazi i dodao da se Kairo oštro protivi tome potiskivanju palestinskog naroda u gradu Rafi.

Posetu Egiptu Vučić je počeo u petak uveče sastankom s ministrom za investicije i spoljnu trgovinu Hasanom Al Hatibom, koji ga je dočekao na aerodromu.

VUčić je potom na Instagramu naveo da "saradnja i strateško partnerstvo Egipta i Srbije imaju izuzetan potencijal u mnogim oblastima" i da će to "nastojati da iskoriste".

Vučić: Srbija i Egipat se zalažu za mir u svetu mada malo zemalja sme da pomene tu reč

Predsednik Srbije izjavio je da su on i egipatskim predsednik Abdel Fatah al Sisi, tokom današnjeg susreta, izrazili želju da bude mir u svetu, napomenuvši da je to danas gotovo zabranjeno da se kaže jer je mali broj zemalja koje smeju da pozovu na mir a ne na poraz neke od strane.

"Zahvalan sam na mudre reči al Sisija i po pitanju ukrajinske krize i drugih pitanja koja su goruća. Imamo zajedničko mišljenje da je mir neophodan i najvažniji", rekao je Vučić, u zajedničkom obraćanju sa al Sisijem.

On je naveo da su razgovarali o svim najvažnijim geopolitičkim temam i konkretnim vidovima saradnje dve zemlje - od poljoprivrede do vojno tehničke saradnje.

Takođe je rekao da su sa Egiptom dogovorene stalne konsultacije o različitim pitanjima kako bi u međunarodnim forumima jedni druge pomagali zastupajući slične ili istovetne stavove.

Vučić o razgovoru s predsednikom Egipta: Srbija i Egipat stubovi mira, napretka i saradnje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas u Kairu tokom zvanične posete Egiptu ocenio da "i Srbija i Egipat, svako u svom delu sveta, predstavljaju stubove mira, napretka i saradnje i garant stabilnosti, čime je naša odgovornost za njihovo očuvanje ogromna".

Na Instagramu je napisao da je "uveren da ćemo zajedno uspeti u tom teškom i časnom poduhvatu".

Vučić je preneo da je s predsednikom Egipta Abdelom Fatahom El-Sisijem razgovarao o "najvažnijim pitanjima odnosa Srbije i Egipta, mogućnostima za širenje saradnje i konkretnim projektima", "o svim izazovima koji opterećuju današnji geopolitički kontekst, kao i o mestu i ulozi dveju zemalja u novoj regionalnoj i globalnoj stvarnosti".

Izrazio je uverenje da će njegova poseta "dodatno učvrstiti istorijske i tradicionalno odlične bilateralne i ekonomske odnose" i "otvoriti nove puteve saradnje na dobrobit svojih naroda".

"Hvala Vam na izuzetnom gostoprimstvu, poštovani prijatelju @alsisiofficial", poručio je Vučić svom domaćinu.

Najavljeno je da će Srbija i Egipat tokom Vučićeve posete koji je u Kairu sa suprugom Tamarom, potpisati niz bilateralnih sporazuma, među kojima je istaknut ugovor o slobodnoj trgovini koji se odnosi na 87 odsto proizvoda iz Srbije.

U delegaciji Srbije su ministri Tomislav Momirović, Zlatibor Lončar, Dejan Ristić, Aleksandar Martinović i Jelena Begović, gradonačelnici Beograda, Novog Pazara i Užica, Aleksandar Šapić, Nihat Biševac i Jelena Raković Radivojević, v.d. direktora Uprave carine Branko Radujko, predstavnici Privredne komore Srbije i privrednici.

Vučić položio venac na grob Neznanog junaka u Kairu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas vence na grob Neznanog junaka i Spomen-grobnicu Anvara el Sadata, u Memorijalnom kompleksu neznanog junaka u Kairu, tokom svoje posete Egiptu.

Posetu Egiptu Vučić je počeo sinoć, a danas se sastaje sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom El Sisijem koji će mu posle razgovora prirediti svečani ručak u Predsedničkoj palati u Kairu.

"Sa velikim pijetetom poklonio sam se senima ratnika koji su dali život za svoj narod i državu i položio venac na spomen-grobnicu Anvara Sadata, čoveka koji je daleko video, mudro vodio svoju zemlju, promenio njeno lice uz iskrenu posvećenost miru i koji je zbog toga platio najveću cenu, napisao je Vučić na svom Instagram profilu.

On je dodao da sa egipatskim narodom Srbija deli "ljubav prema slobodi i nezavisnosti, kao i istu kulturu sećanja na sve one koji su nam svojom borbom i hrabrošću omogućili da nastavimo da gradimo naše zemlje u miru".

"Poštovanje prema najvećoj žrtvi koja se daje za svoj narod uvek ostaje putokaz za generacije koje dolaze i podsetnik da je mir jedna od najvećih i najskupljih vrednosti za koju svi moramo da se borimo", napisano je Vučić na Instagramu.

(Beta, 13.07.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »