Brnabić: Stručnjaci izbegavaju okrugli sto o litijumu u strahu od targetiranja

Beta 16.07.2024

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da ima problem da organizuje okrugli sto o posledicama iskopavanja litijuma, jer stručnjaci izbegavaju da učestvuju pošto su u strahu od targetiranja "tajkunskih medija".

Brnabić je odgovarajući na pitanja novinara u Skupštini Srbije rekla da se zalaže za javnu raspravu, ali da ne bi zakazivala sednicu skupštine pre nego što svoj sud da stručna javnost.

"Ali vi u određenim medijima koji nisu nezavisni, već zavisni od tajkuna, kad se pojavi stručna javnost, ako slučajno kaže dobro o rudniku, odmah imate da je brendiran kao lobista Rio Tinta, etiketiraju ga svi. Ali dođe pesnik i priča o litijumu i predstave ga kao stručnu javnost, ili glumica. Pa ne treba da verujemo profesorima Rudarsko geološkog ili nekog drugog tehničkog fakulteta, ali glumica i pesnik znaju, a ne znaju da pokažu litijum na periodnom sistemu", rekla je Brnabić.

Ona je rekla da se, na primer, profesor Vladica Cvetković sa Rudarsko geološkog fakulteta ni po čemu ne slaže sa ovom vlašću, ali smatra da rudnik nije loša ideja.

Brnabić je pitala i gde su sada oni mediji koji su tvrdili da Nemačka neće ekspoloatisati litijum, i zašto ne kažu da su lagali.

Na pitanje da li je spremna da se povuče iz politike ukoliko dođe do bilo kakvih incidenata i ispostavi se da rudnik litijuma nije zdrav po životnu sredinu, Brnabić je rekla da nema problem sa tim.

(Beta, 16.07.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »