N1: Šefčovič dolazi u Beograd sa Šolcom i potpisuje sporazum o litijumu

Beta 16.07.2024

Evropski komesar za energetiku Maroš Šefčovič u petak sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom dolazi u Beograd kako bi sa Srbijom potpisao Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima, objavila je danas televizija N1 pozivajući se na svoja saznanja.

Poseta Šolca i Šefčoviča nije zvanično najavljena.

Novinar nemačkog FAZ -a Mihael Martens objavio je juče na društvenoj mreži Iks da je nekoliko izvora u Berlinu potvrdilo da postoje konkretni, ali još ne i konačni planovi za skorašnju posetu nemačkog kancelara Olafa Šolca Srbiji, navodeći da će tema biti litijum za nemačku automobilsku industriju.

Šefčovič je krajem maja najavio skori sporazum o litijumu sa Srbijom, rekavši da se razgovara o poslednjim zakonskim preprekama za sklapanje trgovinskog partnerstva Srbije i EU za snabdevanje litijumom iz Jadra.

Srbija i EU su 22. septembra prošle godine potpisale pismo o namerama o strateškom partnerstvu o kritičnim sirovinama i baterijama.

"Nadam se da ćemo za kratko vreme moći da finalizujemo tekst Memoranduma o razumevanju", rekao je krajem maja Šefčovič za Juronjuz i dodao da su razgovori sa srpskom vladom fokusirani na vađenje, preradu, rafinisanje i upotrebu litijuma.

Vlada Srbije danas je usvojila uredbu kojom se odobrava nastavak realizacije projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita "Jadar".

Ta odluka usledila je posle odluke Ustavnog suda Srbije koji je 11. jula ocenio da prethodna odluka Vlade Srbije iz 2022. kojom je suspendovan projekat Jadar nije bila u skladu sa Ustavom ili zakonom.

(Beta, 16.07.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »