Vučević sa šeficom japanske diplomatije o odnosima i ekonomskoj saradnji

Beta 18.07.2024

Premijer Srbije Miloš Vučević razgovarao je danas u Beogradu sa ministarkom spoljnih poslova Japana Joko Kamikavom o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i partnerstvu u oviru zajedničkih projekata.

Kamikava je rekla da je Srbija "važan partner Japana u ovom delu sveta" i ukazala da Tokio "nastoji da neguje dobre odnose i bude podrška stabilnosti i prosperitetu Srbije", saopštila je Vlada.

Navela je da sledi period još intenzivnijeg razvoja ekonomske saradnje dve zemlje i dodala da u Srbiji uspešno posluju 34 japanske kompanije.

Vučević je rekao da ekonomska saradnja dve zemlje sve više dobija na intenzitetu i pozvao japanske investitore da ulažu na srpskom tržištu, navodeći da je Srbija zemlja sa odličnom poslovnom klimom, posebno za investicije u oblasti informacionih tehnologija.

On je kazao da veliki potencijal u saradnji sa Japanom vidi u oblasti zaštite životne sredine i dodao da je "veoma zadovoljan" što postoji zainteresovanost obe zemlje za saradnju u izgradnji i finansiranju RHE Bistrica i u drugim energetskim projektima, kao i za projekte u oblasti zaštite životne sredine.

Predsednik Vlade je izrazio nadu da će Japan, gde će 2025. biti održana manifestacija Ekspo, podeliti sa Srbijom iskustva koja će joj biti dragocena za organizovanje te specijalizovane izložbe 2027. godine.

Vučević je rekao i da je cilj Srbije očuvanje mira i stabilnosti u regionu, izrazio zabrinutost zbog situacije na Kosovu i ukazao da je neophodno izvršiti pritisak na Prištinu kako bi dijalog bio nastavljen.

(Beta, 18.07.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »