Mediji: Američki patrolni čamci za crnogorsku Mornaricu

Beta 23.07.2024

Pentagon je donirao Mornarici Vojske Crne Gore (VCG) četiri brza patrolna čamca CRFB u okviru paketa vrednog nešto više od 12 miliona dolara, koji obuhvata i prikolice za prevoz, sredstva veze, uređaje satelitskog navigacionog sistema, rezervne delove i obuku.

Kako je objavio portal Balkanska bezbednosna mreža, primopredaja čamaca obavljena je 18. jula u Budvi a Mornarica VCG moći će ubuduće da obavlja zadatke kontrole akvatorija za koje je do sada imala samo jedan patrolni brod P-105 Durmitor star 45 godina koji razvija skromnu brzinu od samo malo više od 20 čvorova.

U crnogorsku flotnu listu sa oznakama od 205 do 208 ušli su Obalski čamci za brzo reagovanje (CRFB) kako su nazvani od graditelja, firme "Silver Ships" iz grada Mobil u Alabami.

Iz tog brodogradilišta čamce nabavljaju američke oružane snage i službe za zaštitu poretka, vatrogasce i organizacije koje se bave traganjem i spasavanjem, kao i partnerske zemlje.

Prema potrebi korisnika, čamci CRFB prilagođavaju se posebnim taktičkim i tehničkim zahtevima. Za Mornaricu VCG izrađeni su primerci dužine 14 i širine oko 3,78 metara sa gazom od 0,91 metara. Masa čamca iznosi oko 11,8 tona.

Pogonsku grupu čine dva motora Katerpilar C7.1 sa po 500 konjskih snaga koji pokreću vodomlazne propulzore Hamilton HJX-29.

Patrolni čamci CRFB će zameniti stari patrolni brod Durmitor, raketnu topovnjaču nasleđena od Jugoslavije koja je pre pet godina pregrađena u patrolni brod solidnog naoružanja uključujući top kalibra 57 mm, ali sa skromnom brzinom.

Još 2021. godine potpisan je dokument između SAD i crnogorskog Ministarstva odbrane o donaciji po "Programu 333" za podršku partnerskim zemljama koja predviđa aktivnosti u domenu pomorske bezbednosti i zaštite granica.

Prema tom planu tri patrolna čamca trebalo je da uđu u službu u Mornarici VCG 2022. godine a jedan početkom 2023. godine. Zvaničnih informacija o tome zašto je realizacija donacije kasnila i promenjen model čamaca, nema.

Patrolni čamci nisu prva američka donacija za Mornaricu VCG – 2015. i 2017. predali su dva čamca za protivminsko pretraživanje morskog dna a 2018. i dva diverzantska čamca sa automatskim naduvavanjem P-5.8, takođe za protivminske zadatke jer su to donacije finansirane iz programa pomoći u čišćenju od mina HMA (Humanitarian Mine Aaction).

Sekundardna namena tih čamaca je podrška hidrografskim istraživanjima za potrebe Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.

(Beta, 23.07.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »