Hrvatske vlasti preporučile klubovima da ne igraju na bazenu u Kotoru nazvanom po čuvaru logora

Beta 25.07.2024

 Hrvatske vlasti su preporučile vaterpolo klubovima iz te zemlje da ne igraju utakmice na gradskom bazenu u crnogorskom Kotoru, jer nosi ime Zorana Gopčevića, proslavljenog vaterpoliste koji je bio čuvar logora "Morinj" 1991. godine.

Ministarstvo turizma i sporta Hrvatske poslalo je 15. jula pismo predsedniku Hrvatskog vaterpolo saveza Mladenu Drnasinu, sa preporukom da klubovi iz Hrvatske ne igraju na gradskom bazenu u Kotoru dok njegovo ime ne bude promenjeno.

U pismu, koje je potpisao državni sekretar ministarstva Josip Pavić, navodi se da je preporuka doneta posle konsultacija sa ministarstvom spoljnih i evropskih poslova Hrvatske i dodaje da su "odlukom o nazivu bazena omalovažene žrtve i naneta šteta međusobnim odnosima Hrvatske i Crne Gore", piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Poslanici Hrvatskog sabora su ranije ovog meseca ukazali da Crna Gora "nije jasno i nesumnjivo osudila zločine u Morinju" i pozvali "da se do kraja reši" pitanje odštete ratnim zatočenicima u tom objektu.

Morinj je mesto u Boki Kotorskoj, u kojem je početkom 1990-ih otvoren logor za ratne zarobljenike sa područja Dubrovnika, u kojem su zatvarani muškarci hrvatske nacionalnosti. Crna Gora je do sada isplatila 1,4 miliona evra odštete bivšim logorašima.

Crnogorski sud je 2016. osudio četvoricu bivših rezervista Jugoslovenske narodne armije (JNA) za zlostavljanje hrvatskih zarobljenika u logoru "Morinj" na ukupno 12 godina zatvora.

Gopčević nije procesuiran pošto je umro 2000. godine, sedam godina pre nego što je hrvatsko tužilaštvo dostavilo crnogorskim kolegama materijal o osumnjičenima za zločine u logoru "Morinj".

Bazen je 2021. nazvan po Gopčeviću, članu reprezentacije Jugoslavije koja je na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. osvojila srebrnu medalju. Za tu odluku u skupštini Kotora glasale su i stranke vladajuće koalicije - Demokratska Crna Gora Alekse Bečića i tadašnji Demokratski front Andrije Mandića i Milana Kneževića, ali i opoziciona Demokratska partija socijalista.

Predstavnik DPS u Kotoru Željko Avramović rekao je 2021. da "ima pokušaja da se ime Gopčevića poveže sa ratnim 1990-im i nekim ružnim radnjama u kojima on sigurno nije učestvovao".

Direktorka crnogorske organizacije Akcija za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc Prelević rekla je za RSE da je Gopčević bio komandir straže u logoru "Morinj" i da mu je ta funkcija omogućavala da spreči zlostavljanja, ali da se logoraši sećaju da on to nije činio.

Gorjanc Prelević navodi da je predsednik Udruženja logoraša Morinj Zdenko Bulić svojevremeno izjavio da je Gopčević "gledao, uživao i vređao ga" dok su ga prebijali i dodaje da "ni neki drugi logoraši nisu imali lepe reči" za nekadašnjeg vaterpolistu.

Viši sud u Podgorici je između ostalog utvrdio da je "u sabirnom centru 'Morinj' vladala atmosfera terora i straha za goli život kojoj su oštećeni bili neprestano izloženi".

"Prema tome, Gopčević je po svemu sudeći nažalost bio jedan od onih koji je tu atmosferu u najmanju ruku održavao, koji nije sprečavao niti prijavljivao zlostavljanja, iako je to bilo kažnjivo i zabranjeno i međunarodnim i domaćim pravom", kazala je Gorjanc Prelević.

Ime kotorskog bazena danas je pomenuo i šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić-Radman, koji je rekao da je to pitanje doprinelo pogoršanju odnosa dve države, kao i sprečavanje njegove posete školskom brodu "Jadran" u Tivtu i pokušaj imenovanja ulica po Ratku Mladiću i Pavlu Bulatoviću.

Hrvatska je danas proglasila za nepoželjne osobe trojicu crnogorskih političara, čije su stranke podržale rezoluciju o Jasenovcu usvojenu 28. juna u Skupštini Crne Gore - predsednika Skupštine Andriju Mandića, poslanika Milana Kneževića i potpredsednika vlade Aleksu Bečića.

Ministarstvo koje vodi Grlić-Radman saopštilo je da su oni proglašeni za nepoželjne osobe "zbog sistemskog delovanja na narušavanju dobrosusedskih odnosa s Hrvatskom i kontinuiranog zloupotrebljavanja Hrvatske u unutrašnje političke svrhe".

(Beta, 25.07.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »