Kineski dirižabl AS700 sa posadom izvršio prvi transprovincijski let

Beta pre 21 dana

Kineski nezavisno razvijeni vazdušni brod AS700 sa civilnom posadom danas je izveo prvi transprovincijski trajektni let, saopštila je Avioindustrijska korporacija Kine (AVIC).

AVIC, vodeći proizvođač aviona u Kini, navodi da je dirižabl je preleteo oko 1.000 kilometara tokom transprovincijskog trajektnog leta, što predstavlja najveću izdržljivost i domet kineskih vazdušnih brodova sa ljudskom posadom, prenela je agencija Sinhua.

Dirižabl AS700 je poleteo juče ujutru sa aerodroma u Đingmenu, u centralnoj kineskoj provinciji Hubej. Leteo je iznad susedne provincije Hunan sa dva zaustavljanja na lokalnim aerodromima i danas u podne je bezbedno stigao u Guilin, u južnokineskom autonomnom regionu Gvangsi Džuang, dodaje AVIC.

Ukupno je leteo 12 sati i 44 minuta, na visini od 500 do 1.990 metara, brzinom od 60 do 80 kilometara na čas.

Letelica AS700, koju je razvio Institut AVIC za istraživanje posebnih vozila, tip je vazdušnog broda sa jednom kapsulom i može da primi najviše 10 osoba, uključujući pilota.

Maksimalna težina pri poletanju sme da bude 4.150 kilograma, maksimalni domet leta mu je 700 kilometara, a maksimalna izdržljivost 10 sati, navodi AVIC.

(Beta, 21.08.2024)

Kina »

Ključne reči

Najnovije vesti »