Nemački predsednik otvorio obnovljenu crkvu povezanu i s nacistima i s komunistima

Beta pre 21 dana

Predsednik Nemačke je danas svečano otvorio obnovljeni toranj crkve neobične istorije kod Berlina, na teritoriji nekadašnje Istočne Nemačke čije su je vlasti srušile zbog povezanosti s nacistima.

Predsednik Frank-Valter Štajnmajer je rekao da ta crkva podseća na složenu prošlosti njegove zemlje, a i na sadašnji porasta autoritarnih i antidemokratskih stavova.

Obnovljeni barokni toranj Garnizonske crkve (Garnisonkirhe) u centra Potsdama, kod Berlina, ima vidikovac 57 metara iznad tla.

Gradonačelnik Majk Šubert je rekao da se odatle "pruža pogled i na prostranstvo našeg grada i na dubine i ponore naše istorije".

Nekoliko nedelja posle požara u zgradi parlamenta Nemačke - Rajhstaga, u Berlinu, 1933. godine, zbog kojeg su ukinute građanske i političke slobode, odmah pošto je Adolf Hitler postao kancelar poslanici su zasedali upravo u Garnizonskoj crkvi.

Ispred te crkve Hitler se fotografisao kako se rukuje s nominalnim predsednikom Nemačke Paulom fon Hindenburgom čime je demonstriran savez "nove" i "stare" Nemačke - nacista i konzervativnih tradicionalista.

Crkva je izgrađena 1730-ih da bi služila kraljevskom dvoru i vojsci Prusije. Izgorela je u bombardovanju neposredno pre kraja Drugog svetskog rata 1945. godine, a ostaci tornja su srušeni miniranjem pod komunističkom vlašću Istočne Nemačke 1968. godine.

Ambicije da se crkva obnovi i protivljenje tome datiraju iz 1990-ih. Delimičnu rekonstrukciju je organizovala jedna fondacija koju podržava Protestantska crkva, a 42 miliona evra ta to je mmahom dala država.

Kritičari smatraju tu crkvu simbolom militarizma i mestom koje bi moglo biti bitno za krajnju desnicu. Više od 100 ljudi demonstriralo je danas ispred crkve u protestu koji je organizovala grupa koja se protivila obnovi.

Povodom toga što u Nemačkoj raste zabrinutost zbog jačanja krajnje desnice - partije "Alternativa za Nemačku" i to baš na bivšem komunističkom istoku Nemačke, predsednik Štajnmajer je danas rekao da "preziranje demokratije i njenih institucija, fascinacija autoritarizmom i preuveličani nacionalizam, nažalost nisu samo jučerašnja pitanja – ona su alarmantno aktuelna".

(Beta, 22.08.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »