NATO: Ponovljena čvrsta posvećenost trajnoj bezbednosti Zapadnog Balkana

Beta pre 25 dana

Visoki zvaničnik NATO Boris Ruge istakao je tokom svoje posete Zapadnom Balkanu da je taj region od "strateškog značaja za Alijansu" i ponovio "čvrstu posvećenost saveznika NATO trajnoj bezbednosti", saopštila je Alijanasa na svom portalu posle Rugeove posete.

Kako se navodi pomoćnik generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku Boris Ruge imao je konsultacije na visokom nivou u Sarajevu, Prištini i Beogradu od 16. do 22. avgusta.

"On je ukazao na produženu dugotrajnu saradnju između NATO, Evropske unije i drugih međunarodnih organizacija na učvršćivanju regionalne stabilnosti", piše u saopštenju.

Ruge se, navodi se dalje, u Beogradu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom spoljnih poslova Markom Đurićem i predstavnicima međunarodne zajednice.

"Imali smo dobru razmenu o raznim aspektima partnerstva NATO-Srbije, koje se nadamo da ćemo produbiti, i o naporima Alijanse širom regiona", rekao je Ruge, prenosi se u tekstu.

"Mi gledamo na Srbiju da pomogne da se osigura puna odgovornost za nasilna dela počinjena na Kosovu u maju i septembru 2023. godine i da odigra pozitivnu ulogu zasnovanu na dobrosusedskim odnosima sa svim državama u regionu, rekao je Ruge.

U Prištini Ruge se sastao sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i visokim zvaničnicima iz EU, OEBS, zemalja Kvinte (Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija i SAD) i misije Kfor koju predvodi NATO.

Kako se navodi u saopštenju kada je reč o ponovnom otvaranju mosta na Ibru u Mitrovici, Ruge je istakao stav Alijanse da "odluke moraju biti donete dijalogom na koordinisan način".

On je takođe naglasio da NATO u potpunosti podržava dijalog između Beograda i Prištine pod okriljem EU kao okvir za rešavanje nerešenih političkih pitanja, saopštio je NATO.

Tokom sastanaka sa Predsedništvom BiH i drugim visokim zvaničnicima, uključujući ministra spoljnih poslova Elmedina Konakovića i visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita, Ruge je ukazao da je NATO bio angažovan u BiH tri decenije.

"Ostajemo čvrsto posvećeni suverenitetu i teritorijalnom integritetu i nećemo dozvoliti pojavu bilo kakvog bezbednosnog vakuma", istakao je Ruge u Sarajevu.

(Beta, 23.08.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »