Si Đinping se obratio na simpozijumu posvećenom 120. godišnjici rođenja Deng Sijaopinga

Beta pre 20 dana

Centralni komitet Komunističke partije Kine održao je danas u Velikoj dvorani naroda u Pekingu simpozijum posvećen 120. godišnjici rođenja  Deng Sijaopinga, na kome se obratio kineski predsednik i generalni sekretar Centralnog komiteta KP Kine Si Đinping.

"Drug Deng Sijaoping je bio izvanredan vođa sa visokim prestižom, veliki marksista, veliki proleterski revolucionar, državnik, vojni strateg i diplomata, vremenom provereni komunistički borac, srž druge generacije centralnog partijskog rukovodstva, glavni projektant kineske socijalističke reforme, otvaranja i modernizacije, pionir puta socijalizma sa kineskim karakteristikama i glavni osnivač teorije Deng Sijaopinga, kao i veliki internacionalista koji je dao značajan doprinos svetskom miru i razvoju", rekao je Si koji je i predsednik Centralne vojne komisije, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).Si je u svom govoru istakao da je život Deng Sijaopinga bio slavan, borben i sjajan naglasivši da je on dao izuzetan doprinos nacionalnoj nezavisnosti i oslobođenju naroda pod vođstvom partije, ali i osnivanju NR Kine.

Plodno je radio na uspostavljanju socijalističkog sistema i izgradnje socijalizma u Kini.

Nakon završetka Kulturne revolucije, kao srž centralnog partijskog rukovodstva druge generacije, predvodio je partiju i narod u ostvarenju velikog istorijskog preokreta, promovisao ostvarenje novog pomaka u primeni marksizma u Kini, stvorio novu sliku u socijalističkoj modernizaciji, uspostavio ispravan put za ostvarenje potpunog ujedinjenja domovine, čvrsto branio slavnu zastavu socijalizma i uspešno osmislio socijalizam sa kineskim karakteristikama, rekao je kineski predsednik.

Si Đinping je istakao da je najvažnije ideološko bogatstvo koje je ostavio Deng Sjaoping, teorija Deng Sjaopinga, koju je on uglavnom stvorio.

"Teorija Deng Sjaopinga je važna prekretnica u sinizaciji i modernizaciji marksizma", rekao je Si.

Si Đinping je naglasio da je najbolje sećanje na Deng Sjaopinga nastavak unapređenja socijalizma sa kineskim karakteristikama čiji je on pionir.

"Moramo se blisko usredsrediti na centralni zadatak sveobuhvatnog promovisanja izgradnje jake zemlje i velikog uzroka nacionalnog podmlađivanja sa modernizacijom u kineskom stilu, prenositi iskustva prošlosti i ići napred. Moramo se pridržavati integriteta i inovacija, dalje sveobuhvatno produbljivati reforme i nastaviti da pružamo snažnu pokretačku snagu i institucionalnu garanciju za modernizaciju u kineskom stilu. Neophodno je promovisati otvaranje na visokom nivou prema spoljnom svetu, stalno širiti institucionalno otvaranje i promovisati visokokvalitetan razvoj inicijative 'Pojas i put‘. Neophodno je koordinirati otvaranje i bezbednost i čuvati nacionalni suverenitet, bezbednost i razvojne interese. Moramo nepokolebljivo promovisati sveobuhvatno i strogo upravljanje partijom, poboljšati sistem sveobuhvatnog i strogog upravljanja partijom, odlučno pobediti u teškoj i dugotrajnoj borbi protiv korupcije i uvek postati snažno lidersko jezgro socijalizma sa kineskim karakteristikama", rekao je Si.

Tom prilikom, Si je istakao da je ostvarenje potpunog ujedinjenja domovine dugogodišnja želja starije generacije revolucionara, kao što su Mao Cedung i Deng Sjaoping.

Rekao je d je to zajednička  želja celog kineskog naroda , a takođe je i nepremostiv istorijski trend.

"Moramo nastaviti sa svestranim, preciznim i odlučnim sprovođenjem principa 'jedna zemlja, dva sistema', 'Honkonžani upravljaju Honkongom', 'Makajci upravljaju Makaom', kao i autonomije visokog stepena, te podržati i promovisati dalju integraciju Hongkonga i Makaa u zajednički razvoj i postići bolji razvoj. Moramo nepokolebljivo sprovesti ukupnu strategiju KP Kine za rešavanje pitanja Tajvana u novoj eri, pridržavati se principa jedne Kine i konsenzusa iz 1992. godine, promovisati miran razvoj odnosa između dve obale Tajvanskog moreuza, nepokolebljivo se suprotstaviti "nezavisnosti“ Tajvana i braniti državni suverenitet i teritorijalni integritet", rekao je Si.

Pored toga, Si je podvukao da je Kina čvrsta sila za svetski mir.

"Moramo uvek visoko držati zastavu mira, razvoja, saradnje i obostrane koristi, promovisati izgradnju zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo, promovisati zajedničke vrednosti celog čovečanstva, sprovoditi Globalnu razvojnu inicijativu, Globalnu bezbednosnu inicijativu i Globalnu civilizacijsku inicijativu, aktivno učestvovati u reformi i izgradnji globalnog sistema upravljanja, i nastaviti da pružamo nove mogućnosti za svet sa novim napretkom u modernizaciji", poručio je kineski predsednik.

(Beta, 23.08.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »