Arsenijević: Dve opcije za Srbe na Kosovu - odlazak u užu Srbiju ili borba za zagarantovana prava

Beta pre 19 dana

Predsednik Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević ocenio je danas da Srbi na Kosovu imaju dve opcije - da odu u užu Srbiju u kolektivne centre ili da "stvari uzmu u svoje ruke" i izbore za svoja zagarantovana prava, na demokratski način i tihim otporom.

Arsenijević, koji je nedavno bio uhapšen u severnom delu Kosovske Mitrovice jer je delegaciju Prištine dočekao duvanjem u pišaljku, rekao je u intervjuu za list "Danas" da su Srbi na Kosovu stigli do poslednje tačke podnošenja situacije u kojoj se nalaze.

Govoreći o sve učestalijem hapšenju Srba na severu Kosova rekao je da to nije bilo prvo hapšenje "zbog pištaljke".

"Pre desetak dana hapsili su Stefana Veljkovića i mene isto zbog pištaljke kada smo protestovali zbog prefarbavanja naših nacionalnih simbola kod Trga braće Milić. Ovo drugo hapšenje je udar na slobodu izražavanja, jer su nam pisali kaznu da remetimo javni red i mir. Onda bi trebalo svaki vozač koji zatrubi da se hapsi onako kako sam ja hapšen", rekao je on.

Upitan koji je razlog sve učestalijeg dolaska ministra policije Dželjaja Svečlje na sever Kosova, rekao je da su te posete deo predizborne kampanje, kao i da zvaničnici Prištine nikada dobrom nisu došli na sever, pogotovo "ne dobrom za Srbe".

"I dok im politika bude antisrpska, mi ćemo protestovati pištaljakama. Jedini način borbe je taj ili da uzmemo da se selimo u kolektivne centre u šatore u užoj Srbiji", ocenio je Arsenijević.

Upitan očekuje li da se 9. februara uz paralamentarne raspišu i lokalni vanredni izbori za gradonačelnike i za Skupštine opština na severu rekao je da očekuje da će mandat na severu trajati četiri godine.

Kazao je i da nije za ideju o širem srpskom frontu na izborima, kao i da zna da stranka čiji je lider ne bi imala konsenzus čak i da neko predloži koaliciju sa Srpskom listom.

"Sa njima nećemo u bilo kakvu predizbornu koaliciju. Planiramo izlazak, ali postoji jedno veliko ali – šta ako izazovu toliku paljevinu da do birališta se ne može ni doći", dodao je on.

(Beta, 24.08.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »