Kamberi traži reakciju sveta zbog 'jezika mržnje prema Albancima, posebno u Bujanovcu'

Beta pre 17 dana

Poslanik Skupštine Srbije Šaip Kamberi je tražio reakciju Misije OEBS-a i ambasada SAD i Velike Britanije u Beogradu zbog "alarmantnog porasta ksenofobije i jezika mržnje prema albanskoj zajednici u Preševskoj dolini, posebno u Bujanovcu".On je na Fejsbuku objavio da "ovo rastuće neprijateljstvo, o čemu svedoče grafiti koji otvoreno podstiču nasilje porukama poput 'Ubij Albance', doprinosi sve toksičnijoj atmosferi u regionu".

"Ovi alarmantni događaji nisu ograničeni na izolovane incidente, već ih ponavljaju dužnosnici i vladine institucije koji moraju zaštititi prava svih građana", naveo je on.

Kamberi, lider Partije za demokratsko delovanje (PDD), napisao je i da je "posebno je zabrinjavajuća uloga Koordinacionog tela (Vlade Srbije) za Preševo, Bujanovac i Medveđu".

Od međunarodne zajednice je tražio da "javno osudi jezik mržnje i ksenofobnu retoriku koja se širi Preševskom dolinom".

Tražio je i da "utiču na srpsku vladu da osudi one koji podstiču mržnju i nasilje nad albanskom zajednicom".

Zatražio je i da bude uspostavljen međunarodni monitoring i izveštavanje o stanju ljudskih prava u Preševskoj dolini - kako lokalni Albanci područje Preševa, Bujanovca i Medveđe, s posebnom pažnjom na intenziviranje "pasivizacije adresa".

"Povratak Koordinacionog tela u prvobitnu misiju promovisanja dijaloga i promovisanja istinske integracije albanske zajednice" takođe je zahtev Kamberija.

Direktor Službe Koordinacionog tela za jug Srbije Nenad Mitrović poručio je Kamberiju da nije eksluzivni zastupnik albanske zajednice, već da Albanci u novoj lokalnoj vlasti u Bujanovcu imaju i predsednika opštine i predsednika skupštine.

Mitrović je, kako prenosi portal Bujanovačke.rs naveo da je Kamberijeva stranka na nedavnim izborima osvojila najmanje glasova albanskih građana i zato smatra da "Kamberi vidi ugrožavanje prava albanske nacionalne manjine samo zato što ih on ne predstavlja na lokalnom nivou".

"Služba koju vodim i ja nismo krivi što Kamberijevi sunarodnici ne žele više da ih on predstavlja", dodao je Mitrović.

Kamberijeva stranka je posle junskih izbora u Bujanovcu postala opoziciona jer su lokalna vlast formirale albanske, srpske i romske partije i grupe građana.

(Beta, 27.08.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »