"Bio sam ložač leševa u Aušvicu": Srbin svedočio paklu Aušvica, punio peći do vrha, najteže mu je padao rad sa decom i trudnicama: "To je bilo srce da ti prepukne... Žene nisu znale šta ih čeka iza zavese"

Blic pre 26 dana
"Bio sam ložač leševa u Aušvicu": Srbin svedočio paklu Aušvica, punio peći do vrha, najteže mu je padao rad sa decom i…

Najtužnije mesto na svetu, logor u kojem je ljudski mozak nacista radio najgore moguće stvari u istoriji čovečanstva, decenijama izaziva i izazivaće tugu, bol, nevericu na sam pomen imena. Ispovesti onih koji su preživeli sa svakim slovom stvaraju novu knedlu u grlu. Upravo takva je i ispovest Čede Petrovića, Srbina sa Kosova, koji je bio jedan od ložača leševa u Aušvicu.

Rođen sam na Kosovu, selo Livade. Moja majka i moj otac imali su desetoro dece. Ja sam kao mali, najstariji, čuvao tuđu stoku. Nisam imao ni kaiš, pantalone da vežem. I zimi i leti bili smo bosi. Parče hleba za ceo dan. Tako je to bilo do moje osamnaeste godine, do 1941. Tad sam prišao Partiji. Bio sam partizanski kurir. Odnosio sam poštu, a zadatak mi je bio da radim kao crkvenjak u seoskoj crkvi, da me ne uhvate. Znao sam napamet sve molitve i ceo crkveni obred.

Kosovo »

Ključne reči

Zabava, najnovije vesti »