Sindikati prosvetnih radnika: Od 16. septembra obustava rada ako Vlada ne ispuni zahteve

Beta pre 12 dana

Predstavnici četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika najavili su danas da će 16. septembra započeti potpunu obustavu rada širom Srbije ako Vlada ne ispuni Protokol koji je potpisala sa prosvetarima u oktobru prošle godine.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dobrivoje Marjanović kazao je na konferenciji ispred Vlade da su danas časovi trajali 45 minuta, ali da ne zna do kad će biti takvo stanje.

"Pre 11 meseci smo potpisali Protokol sa Vladom. Deo koji se tiče Krivičnog zakonika nije ispunjen, nisu povećane plate. Čekali smo 11 meseci strpljivo. Rekli su nam prošle nedelje da država nema para", naveo je Marjanović.

Valentina Ilić iz Sindikata obrazovanja Srbije kazala je da je oko 70 odsto zaposlenih u školama učlanjeno u neki od četiri sindikata koji su organizovali današnju konferenciju i dodala da su svi svesni da će im možda zbog obustave rada država oduzeti dnevnice.

"Ako primene represivne mere i oduzmu nam dnevnice, neka uplate taj novac u humanitarne svrhe", izjavila je.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Danilo Gligorić ocenio je da za trenutnu situaciju najveću odgovornost snosi Ministarstvo finansija i da se ono "ne ponaša domaćinski".

On je dodao da Vlada ne poštuje svoj potpis i svoj pečat i da je predlog da plate budu povećane delu prosvetnih radnika loš jer bi mogao da izazove razdor među ljudima.

"Moramo da budemo jedinstveni. Meni je žao što prvi dan škole ne provodim sa đacima već ovde protestujem protiv Ministarstva finansija", naveo je Gligorić.

(Beta, 02.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »