Ministar Ristić održao konsultativne sastanke sa stranim ambasadorima i šefom OEBS u Srbiji

Beta pre 11 dana

 Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić sastao se danas sa ambasadorima Turske Hamijem Aksojem, novoizabranom ambasadorkom Izraela Avivit Bar-Ilan, ambasadorom Kuvajta Fajezom Medžbel Almutairijem, ambasadorom Italije Lukom Gori, kao i sa šefom Misije OEBS u Srbiji Janom Bratuom.

U okviru sastanka ministra i šefa Misije OEBS u Srbiji Jana Bratua, detaljnije su razmatrani mehanizmi za dalje unapređenje oblasti javnog informisanja koja je od posebne važnosti za čitavo društvo. Sagovornici su izrazili saglasnost da je dosadašnja saradnja Ministarstva i Misije OEBS bila izuzetno plodotvorna, posebno se osvrnuvši na zajednički rad na izradi medijskih zakona.

Pored toga, ministar i šef Misije OEBS konstatovali su da su uspešno otpočele prve  aktivnosti na uspostavljanju produktivnog dijaloga unutar sektora javnog informisanja dogovorene tokom prvog susreta.

Tokom drugog po redu sastanka ministra i ambasadora Turske razgovarano je o modalitetima jačanja saradnje dve prijateljske zemlje u oblasti javnog informisanja.

Tokom razgovora sa ambasadorkom Izraela razmatrane su aktivnosti proistekle nakon nedavne posete delegacije našeg Ministarstva Izraelu, kao i mogućnosti za dalje unapređenje saradnje dve prijateljske zemlje u oblasti javnog informisanja i telekomunikacija.

Ministar je upoznao ambasadorku sa time da je pripremljen predlog Memoranduma o saradnji Ministarstva infomrisanja i telekomunikacija Srbije i Ministarstva telekomunikacija Izrael u vezi sa sprovođenjem aktivnosti našeg Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu u Izraelu.

Takođe, ministar je ponovio spremnost naše strane za intenziviranje saradnje u oblastima u nadležnosti ovog ministarstva i ponovio poziv da Izrael bude u predstavljena tokom trajanja specijalizovane Međunarodne izložbe EKSPO 2027 koja će biti održana u Beogradu.

Imajući u vidu da je sastanak sa gospođom Bar-Ilan prva zvanična aktivnost ambasadorke nakon jučerašnje predaje akreditiva predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ministar je ambasadorki poželeo uspešno obavljanje odgovorne diplomatske misije u našoj zemlji.

Ristić upoznao je ambasadora Kuvajta Almutairija sa izuzetnim rezultatima koje naša zemlja u kontinuitetu postiže u oblasti telekomunikacija i izrazio nadu u vezi sa daljim snaženjem privredne i sveukupne saradnje dve prijateljske zemlje.

Sagovornici su konstatovali da se saradnja intenzivno razvija u brojnim oblastima i naglasili potrebu njenog daljeg snaženja i u sferi javnog informisanja i telekomuniacija.

Tokom razgovora sagovornici su konstatovali da su međusobni odnosi Republike i Italije tradicionalno dobri, kao i da postoji obostrana saglasnost za osnaživanjem saradnje u oblasti javnog informisanja i telekomunikacija.

Ministar je sagovornika upoznao sa izuzetnim rezultatima koje Srbija iz godine u godinu postiže u IKT sektoru, kao i sa dugogodišnjim kapitalnim projektima koje Ministarstvo realizuje u ovoj oblasti. Zaključeno je da postoji potreba i potpuna saglasnost obe strane za povećanjem broja i kvaliteta zajedničkih projekata u budućnosti te su naznačeni mehanizmi kroz koje se može unaprediti saradnja.

Ministar je ovom prilikom ponovio poziv našeg državnog vrha da se Italija predstavi u okviru Međunarodne specijalizovane izložbe EKSPO 2027 u Beogradu.

(Beta, 04.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »