Živković (SSP) traži od ministra zdravlja da se tim za projekat Jadar angažuje i u Boru

Beta pre 8 dana

Narodna poslanica Stranke slobode i pravde (SSP) iz Bora, Irena Živković zatražila je danas od ministra zdravlja Zlatibora Lončara da omogući da se medicinski tim zadužen za zdravstvene aspekte projekta Jadar bavi i zdravljem ljudi u Boru.

Lončar je 6. avgusta u Beogradu predstavio tim zdravstvenih stručnjaka koji će se baviti uticajem iskopavanja litijuma na zdravlje građana.

Predsednica lokalnog SSP Irena Živković je navela da Zakon o javnom zdravlju i Strategija zdravlja zahtevaju da se rade studije procene uticaja na zdravlje "i uopšte i u pojedinačnim slučajevima", a Srbija, kako tvrdi, "nije nikada, od kad postoje ti zakoni, uradila baš nijednu".

"Dakle, nije urađena ni u projektu Jadar, a bili ste dužni zakonski(da je uradite), ali nije ni u projektu Bor", navela je ona u otvorenom pismu Lončaru, prenela je SSP.

Živković je u pismu navela i da "u Boru deca udišu arsen i kadmijum 30, nekad i 40 puta preko prosečnih godišnjih ciljnih vrednosti".

Pitala je ministra i "zašto država nije uradila nijednu Studiju o uticaju na zdravlje?" i "Zašto joj niko ne odgovara na poslaničko pitanje koje je postavila njegovom ministarstvu još 17. jula?"

Navela je i da, zbog izostanka odgvora, ponovo pita "Zašto još uvek nije počela sa radom toksikološka laboratorija u Boru, za čiju je opremu grad opredelio sredstva i koja je bila deo Kratkoročnog akcionog plana grada Bora na koji je ministarstvo dalo odobrenje i saglasnost?"

(Beta, 08.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »