Krišto sa novim šefom Delegacije EU u BiH: Evropski put nema alternativu

Beta pre 6 dana

 Predsedavajuća Saveta ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Borjana Krišto izjavila je na današnjem sastanku sa novim šefom Delegacije EU u Sarajevu Luiđijem Sorekom da "ostvareni uspesi i nastavak reformskog zamaha" na evropskom putu nemaju alternativu i da je toj zemlji potrebna snažna podrška Unije.

Krišto je zahvalila Uniji na "svim doprinosima" da Bosna i Hercegovina i dalje bude visoko na agendi ključnih tela EU, ocenivši da će ti procesi biti još intezivniji.

"U BiH postoji visok konsenzus političkih predstavnika sva tri konstitutivna naroda da evropski put bude osnova delovanja institucija na državnom nivou i da na njemu predano rade svi nivoi vlasti u skladu sa svojim nadležnostima", kazala je Krišto.

Navela je da će prioritet do kraja godine, uz reformska zakonska rešenja, biti i razgovori o reformi izbornog zakonodavstva.

Krišto je rekla da će BiH, do predstojećeg sastanka visokih zvaničnika u Briselu, uložiti "maksimalne napore da se premoste zastoji" i da, uprkos probijenim rokovima, stigne druge zemlje regiona kada je reč o Planu rasta za Zapadni Balkan, koji je EU usvojila.

Bosna i Hercegovina nije dobila prvu bezuslovnu ratu predfinansiranja iz Plana rasta za Zapadni Balkan, jer nije u zadatom roku usaglasila reformsku agendu

(Beta, 11.09.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »