Na jugozapadu Kine otkrivena nova biljna vrsta sa potencijalom za lečenje Alchajmerove bolesti

Beta pre 6 dana

Istraživači iz Tropske botaničke bašte Sišuangbana (XTBG) pri Kineskoj akademiji nauka (CAS) otkrili su novu vrstu “sitne prečice” u jugozapadnoj Kini, čiji je ekstrakt dokazano efikasan u lečenju Alchajmerove bolesti.

Nova vrsta, koja je kasnije nazvana Huperzia crassifolia, otkrivena je tokom istraživanja lekovitih biljaka u provinciji Guidžou u jugozapadnoj Kini, navodi se u saopštenju Akademije, prenosi Sinhua.

Liu Hongmei, istraživač u XTBG-u i član istraživačkog tima, izjavila je da rod Huperzia, poznat i kao firmos, obuhvata oko 25 vrsta koje uglavnom rastu u umerenim i borealnim (snežno-šumskim) klimatskim zonama.

Novootkrivena Huperzia crassifolia je kopneni firmos. Liči na druge vrste iz roda Huperzia, ali se lako razlikuje po svojoj debljoj teksturi i okruglo-kopljastim lisnim režnjevima, rekla je Liu za agenciju Sinhua.

Prema rečima Liu, huperzin A, supstanca pronađena u biljkama firmosa, pokazala se veoma efikasnom u lečenju Alchajmerove bolesti.

Nova vrsta je do sada poznata da raste samo u provincijama Guidžou, Hubej, Hunan i Čongćing u Kini, a često se ukorenjuje u humusom bogatim zemljištima širokolisnih šuma na nadmorskoj visini od 1.100 do 1.900 metara, sa vrlo malom populacijom na svakom lokalitetu, dodala je Liu.

"Ako ljudi postanu svesni njene lekovite vrednosti, Huperzia crassifolia bi mogla biti ugrožena prekomernim branjem. Predlažemo da njen status očuvanja bude preliminarno klasifikovan kao ugrožen (EN) prema kategorijama i kriterijumima Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN)" izjavila je Liu.

Rezultati istraživanja objavljeni su u naučnom časopisu Fitokiz (PhytoKeys).

(Beta, 11.09.2024)

Kina »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »