Žofre otvorio Festival evropskog filma u Evropskoj kući u Beogradu

Beta pre 5 dana

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žofre otvorio je večeras Festival evropskog filma u novotvorenoj Evropskoj kući u Beogradu, rekavši da je ona postala mesto susreta i diskusije.

"Ove godine je festival malo drugačiji zato što se radi o produkciji EU i regiona Afrike, Kariba i Pacifika", kazao je Žofre.

On je dodao da mu je drago što ima prilike da u Evropskoj kući na uglu ulica Knez Mihailove i Zmaj Jovine, predstavi film snimljen u srpsko-hrvatskoj koprodukciji "Sveta porodica" koji je na Festu osvojio nagradu publike za najbolji evropski film

"Evropska unija kroz program Kreativna Evropa podržava kreativne ljude iz Srbije, među kojima su i reditelji, te se unapred radujem njihovim narednim uspesima", kazao je Žofre.{video1}

Nakon projekcije filma "Sveta porodica" u režiji Vlatke Vorkapić, hrvatska glumica Luna Pilić kazala je da je film u kome glumi bavi problemima u strukturi porodice "koja se smatra najsvetijom strukturom i gde se oni uvek guraju pod tepih".

"Podsetiću da su najčešći slučajevi silovanja i seksualnog zlostavljanja zabeleženi upravo u najbližoj ili bližoj obitelji", kazala je ona.

Izbor filmova ovogodišnjeg Festivala evropskog filma, koji će trajati do 19. septembra, predstavlja kinematografska dela koja su nastala tokom poslednjih 25 godina uz podršku Programa "AKP-EU Kultura" (Program Afrika Karibi Pacifik – Evropska unija Kultura).

Karte za Festival evropskog filma su besplatne i mogu da se preuzmu u Evropskoj kući radnim danima od 10 do 18 časova. Broj mesta je ograničen.

Prikazivanje filmova afričko-evropske koprodukcije počeće sutra. Selekciju je radio filmski kritičar Miodrag Stojanović, sa kojim će publika moći da razgovara posle sutrašnje projekcije filma "Jagnje".

Filmovi Programa "AKP-EU Kultura" predstavljaju svedočanstvo bogate kulturne razmene između Evrope i njenih partnera iz afričkih, karipskih i pacifičkih zemalja, naglašavajući različite priče, perspektive i kreativne poduhvate koji su proizašli iz tih partnerstava. Obuhvatajući različite žanrove, jezike i teme, ti filmovi odražavaju dubinu kulturne razmene i umetničkog istraživanja koje neguje Program.

Podrška festivalima evropskog filma je projekat koji je pokrenula Evropska unija sa ciljem da podrži stvaranje i unapređenje kvaliteta tih festivala koje organizuju delegacije Evropske unije širom sveta.

Delegacija EU u Srbiji organizuje Festival evropskog filma od 2012. godine. Filmovi u okviru festivala prikazani su u više od 50 gradova širom Srbije. Prošle godine, Delegacija EU je u partnerstvu sa Mrežom kinoprikazivača Srbije organizovala Festival evropskog filma u gotovo 30 gradova u Srbiji. CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:

(Beta, 12.09.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »