Vicepremijer S.Makedonije poručio bugarskim političarima da nisu dostojni da traže njegovu ostavku

Beta pre 5 sati

Vicepremijer Severne Makedonije i ministar saobraćaja i veza Aleksandar Nikoloski nazvao je danas neuspešnim i korumpiranim bugarske političare koji su tražili njegovu ostavku.

Bugarska vlada i stranački lideri su najoštrije kritikovali izjave Nikoloskog i tražili njegovu ostavku jer je, kako su ocenili, u jednom televizijskom intervjuu uvredio Bugarsku i bugarski narod nazivajući ih lošim domaćinima i necivilizovanim.

U pisanoj izjavi Nikoloski je istakao da stoji iza svega što je rekao, a to je da je "nekulturno, nepristojno i necivilizovano da vas predsednik jedne države posećuje, a ne počastite ga postavljanjem zastave zemlje koju predstavlja".

"Nema opravdanja za (predsednika Bugarske) Rumena Radeva što nije postavio makedonsku zastavu prilikom posete Gordane Siljanovske Davkove kao predsednika Makedonije" u petak 13. septembra, ukazao je Nikoloski koji je visoki funcioner konzervativne partije VMRO DPMNE.

U, kako je nazvao, "reakciji na poslednju histeriju koju su napravili neki od propalih bugarskih političara", Nikoloski je napisao da "nepotrebno unose Makedoniju u predizbornu tematiku u Bugarskoj" i da "Makedonija ne može biti odgovor na sedme neuspešne izbore sa kojima se Bugarska suočava".

"Krizu u bugarskom društvu stvorili su upravo ovi političari koji, umesto da daju odgovor domaćoj javnosti o visokom stepenu korupcije i kriminala u Bugarskoj, o lošoj ekonomiji zbog koje mnogi odlaze, žele da se obračunaju s Makedonijom", ocenio je zamenik predsednika Vlade Severne Makedonije.

Po rečima Nikoloskog, "njihovo zanimanje Makedonijom u stvari pokazuje da niti žele dobrosusedstvo, niti da napreduje ka Evropskoj uniji, a kamoli da Makedonija postane članica Evropske unije", već "žele da blokiraju Makedoniju i koriste Makedoniju kao svoju predizbornu temu".

"I želeo bih da kažem nešto onim političarima koji traže moju ostavku: Traže je političari koji su optuženi za kriminal i korupciju, političari koje vidimo na slikama kako spavaju na krevetu pored gomile zlata i stotine hiljada evra u stranoj valuti, traže od mene da podnesem ostavku. Takvi poltičari traže moju ostavku? Izvinite gospodo, ali niste dostojni da tražite od mene da podnesem ostavku", napisao je Nikoloski.

Dodao je da mu je "žao što dobre odnose dva susedna naroda, makedonskog i bugarskog, ruše korumpirani političari koji ne mogu ništa da urade za sopstvenu državu, osim da unose gnev i mržnju".

"I takav je ovaj koga sam pomenuo sa zlatnicima, takav je još jedan koji se smatra velikim oligarhom u Bugarskoj, kao i niz drugih političara koji su korumpirani, a takav je i predsednik Bugarske, koji nije imao minimum pristojnosti i minimum civilizovanog ponašanja da stavi makedonsku zastavu prilikom posete makedonske predsednice", ukazao je vicepremijer Severne Makedonije Aleksandar Nikoloski.

Nikoloski je juče u intervjuu za skopsku televiziju Alfa rekao da i bugarske "partije i predsednik Rumen Radev pokušavaju da steknu poene na račun Severne Makedonije" koju uvek izvlače kao temu u predizbornom periodu u Bugarskoj.

Rekao da Bugarska kao domaćin nije pokazala poštovanje prema makedonskoj predsednici Gordani Siljanovskoj koja je tokom privatne posete Sofiji imala sastanak s bugarskim predsednikom Radevom, kada iza nje nije bilo zastave Severne Makedonije, već samo zastava Bugarske i EU.

"Domaćin je očigledno necivilizovan, i oni mogu da pošalju i protestnu notu zbog ove moje izjave, ako žele. Kada domaćin nije ni civilizovan ni pristojan, ovo je ono što se događa. Samo oni u našoj zemlji koji lažno tvrde da Makedonci i Bugari dele zajedničku istoriju i kulturu, zaslužuju veći prezir", rekao je Nikoloski.

(Beta, 19.09.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »