BBC vesti na srpskom

Francuska: Makron predstavio novu, desničarsku vladu

Iako je levičarska koalicija osvojila većinu poslaničkih mesta na vanrednim izborima u Francuskoj, za nove ministre izabrani su uglavnom desničari.

BBC News pre 2 sata
makron
AFP

Francuski predsednik Emanuel Makron predstavio je novu vladu skoro tri meseca posle promene odnosa snaga u parlamentu na vanrednim izborima.

Novi premijer Mišel Barnije predvodiće vladu koja je mahom desničarska, iako je levičarska koalicija osvojila većinu poslaničkih mesta.

Makron je centrista, koji je ušao u koaliciju sa desničarima, ali i dalje nemaju većinu u parlamentu i biće im potrebna podrška drugih stranaka.

Za ministra unutrašnjih poslova imenovan je Bruno Retajo, istaknuti član konzervativne Republikanske partije, a između ostalog biće zadužen za migracionu politiku.

U novi sastav Vlade ušlo je ukupno 10 predstavnika Republikanske partije, mada je Makron na ključnim pozicijama zadržao pojedine odlazeće ministre.

Sebastijen Lekronu, bivši Makronov saveznik, dobio je drugi mandat kao ministar odbrane, a Žan Noel Baro, odlazeći ministar za EU, unapređen je u ministra spoljnih poslova.

Samo jedan predstavnik levice je ušao u vladu - nezavisni Didije Migo, koji je imenovan za ministra pravde.

Novi ministar finansija je Antoan Arman, član Makronove Renesansne partije, koji je do sada nije bio naročito eksponiran.

Arman ima zadatak da izađe na kraj sa velikim decifitom u francuskom budžetu kroz primenu novog plana.

Pre vanrednih izbora, izvršni organ Evropske unije (EU) upozorio je Francusku zbog rasta javnog duga, i da će biti disciplinski kažnjena zbog kršenja finansijskih pravila EU.

Predviđa se da će deficit francuskog javnog sektora dostići oko 5,6% BDP-a ove godine i preći preko 6% u 2025. EU ima ograničenje deficita od 3%.

Levičarska koalicija - pobednici izbora u Francuskoj

Mišel Barnije, veteran konzervativaca, imenovan je za premijera ranije ovog meseca.

Bio je EU glavni pregovarač sa Velikom Britanijom o Bregzitu.

Levičarska koalicija Novi narodni front (NFP) zapretila je glasanjem o nepoverenju novoj vladi.

Na julskim izborima, NFP je osvojio više poslaničkih mesta nego druge koalicije, ali nedovoljno da formira većinu.

Žan-Lik Melanšon, lider krajnje levice, pozvao je na „brzo formiranje vlade".

demonstracije
EPA
Francuski demonstranti sa kartonskim figurama Makrona i Barnijea

Hiljade pristalica levičara su protestovale u Parizu u subotu, tvrdeći da rezultat koji je levičarski savez ostvario na izborima nije dovoljno uzet u obzir pri formiranju nove vlade.

Savez konzervativaca i partija centra nije dovoljan za samostalno donošenje zakona, već će zavisiti i od stranaka kao što je Nacionalni skup krajnje desnice Marin le Pen.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 09.22.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »