UNS protestuje zbog targetiranja novinarke Kurira na društvenim mrežama

Beta pre 2 sata

Udruženje novinara Srbije (sam e danas da protestuje zbog targetiranja novinarke Kurira Jelene S. Spasić na društvenim mrežama.

UNS je u saopštenju naveo da je targetiranje novinarke Spasić pokrenuto na Instagramu i Fejsbuku "Dijabetes revolucija", zbog teksta portala za koji radi u kome nije potpisana ona, već redakcija.

Spasić je potpisala drugi tekst, "Nova pobeda Kurira - Najbolji senzori za merenje šećera dogodine besplatno za decu sa dijabetesom", objavljen nekoliko dana ranije, a stranica "Dijabetes revolucija" je uz vređanje portala navela da ne postoji zvanična potvrda o tim senzorima, kao ni da će oni biti besplatni.

"UNS ističe da svako ima pravo da bude nezadovoljan novinarskim izveštavanjem, ali da nije opravdano targetirati novinare i ulaziti na taj način u lični obračun sa njima, jer bi ovakvo obeležavanje novinarke moglo ugroziti njenu bezbednost", dodaje se u saopštenju.

Naveli su da je Spasić, uz novinarku Jelenu Jorgačević Kisić pokrenula novinarsku akciju u kojoj je novinarskim izveštavanjem omogućila da beskućnik Rade Drini, koji je bolovao od kancera pluća, dobije neophodnu lekarsku pomoć, za šta je dobila nagradu "Đoko Vještica".

Dodali su da je Spasić i laureat "Zlatne Nike" na festivalu Interfer za reportažu iz crvene zone u toku perioda pandemije virusa korona, kada je sedam dana volontirala u KBC Bežanijska kosa.

"Imajući u vidu istoriju ovakvih akcija, UNS targetiranje Jelene S. Spasić doživljava kao napad na socijalno odgovorno novinarstvo", dodaje se u saopštenju.

(Beta, 24.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »