Vučić citirao Obamu pa ocenio da za Srbe na Kosovu nema ni pravde ni slobode ni mogućnosti za sve

Beta pre 2 sata

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je večeras u Ujedinjenim nacijama da za Srbe na Kosovu i Metohiji, pod jurisdikcijom UN, "nema ni prisustva pravde, ni lične slobode, niti mogućnosti za sve."

To je bila Vučićeva referenca na izjavu bivšeg predsednika SAD i nobelovca Baraka Obame koju je citirao "Pravi mir nije samo odsustvo sukoba; on je prisustvo pravde, slobode i mogućnosti za sve".

Zatim je govorio, kako je rekao, o "nerazumnosti politike prištinskih vlasti, ostrašćenosti i progonu svega što je srpsko na Kosovu i Metohiji".

Prema njegovim rečima to "govori niz uznemirujućih poteza - od zabrane platnog prometa u srpskoj valuti - dinar na KiM koja traje više od šest meseci i zabrane poštanskih usluga koja je jedinstvena u svetu, čak i za konfliktna područja, a što ugrožava svakodnevni život Srba i drugog nealbanskog stanovništva - do zabrane posete poglavara Srpske pravoslavne crkve Porfirija Pećkoj patrijaršiji".

Potom se Vučić pozvao na misao bivšeg južnoafričkog lidera Nelsona Mendele da "istinski i trajni mir može biti postignut samo putem pravde i poštovanja ljudskih prava".

"A kako može biti mira na Kosovu i Metohiji", ocenio je potom Vučić, "ako se tamo sistematski narušava pravni poredak i elementarna prava celog jednog naroda".

Vučić u Ujedinjenim nacijama: Danas svi govore o Ukrajini, niko ne sme o Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Ujedinjenim nacijama, da je "notorna neistina" da je napadom Rusije na Ukrajinu "otvorena Pandorina kutija" u međunarodnom poretku, ocenio je da je "slom" tog poretka počeo sa Srbijom, 1999. godine.

"Danas svi govore o Ukrajini a niko ne sme o Srbiji", rekao je on na sednici Generalne skupštine svetske organizacije. 

Za govornicom u Generalnoj skupštini mogle su se danas čuti ocene da je "napadom na Ukrajinu otvorena Pandorina kutija, ali to je notorna neistina", rekao je Vučićem.

Predsednik Srbije je potom napomenuo da Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, ali uz opasku da "kad ovde veliki lideri govore zapaljivo o slobodi, što ne govore tako o poštovanju rezolucije (Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija) 1244", koja se odnosi na Kosovo i Metohiju.

Kako je ukazao, zapadne sile su tada "u naletu svoje moći iskalili bes na jednom malom narodu", i da su "napali (SR Jugoslaviju), iako ovde (u Ujedinjenim nacijama) za to nije bilo saglasnosti, i tada ih ni najmanje nije bilo briga za međunarodno pravo."

Prema rečima predsednika Srbije, strane službe su "pocepale SFRJ" i nisu se na tome zaustavile već su "nastavile sa cepanjem Srbije".

Takođe je rekao da je Srbija na "evropskom putu", i da "ostaje privržena dijalogu za Prištinom", a odbacio je, kako je rekao, optužbe da će Srbija za Rusiju izazvati rat na Balkanu. Kako je ukazao, Srbija nije ni za Rusiju ni za SAD.  

Vučić je takođe ocenio da je "svet na ivici nuklearne katastrofe i nuklearnog holokausta", da "niko nikoga ne sluša" i da vlada geslo da treba da se čuju samo "naši argumenti i naša istina a da drugi treba da nestanu."

"Moramo razgovaramo iako se ne slažemo", ocenio je predsednik Srbije.

Kako je rekao, Srbija snažno podržava veće prisustvo afričkih zemalja u Savetu bezbednosti UN i da će to "mnogo značiti za svetski mir, zaustaviti duple standarde" i podstaći poverenje u međunarodno pravo. 

U svom govoru, Vučić je citirao ubijenog predsednika SAD Džona Kenedija, bivšeg predsednika SAD Baraka Obamu i bivšeg južnoafričkog predsednika Nelsona Mandelu.

(Beta, 24.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »