Kina pokreće inicijativu za borbu protiv porasta gojaznosti

Beta pre 2 sata

Kina je unapredila smernice za lečenje gojaznosti u privatnim medicinskim ustanovama jer rastuće stope gojaznosti ugrožavaju zdravlje ljudi svih uzrasta, prenosi Sinhua.

Prema izveštaju iz 2020. godine Nacionalne zdravstvene komisije (NHC), 34,3 odsto odraslih u zemlji bilo je prekomerno teško, a 16,4 odsto je bilo gojazno. Istraživanja predviđaju da bi stope prekomerne težine i gojaznosti među odraslim stanovništvom Kine mogle dostići 65,3 odsto do 2030. godine.

I maloletnici u Kini suočavaju se sa značajnim izazovima u vezi sa telesnom težinom. Trenutno je oko 19 odsto osoba uzrasta od šest do 17 godina i 10,4 odsto dece mlađe od šest godina prekomerno teško ili gojazno.

Kako opcije za lečenje gojaznosti postaju sve raznovrsnije, sve više pacijenata se obraća zdravstvenim radnicima za profesionalne planove lečenja. Lekovi, hirurška intervencija i promene načina života su neke od ovih opcija.

Nova inicijativa je dovela do uspostavljanja centra za upravljanje telesnom težinom kako bi se pružilo stručno vođenje privatnim zdravstvenim ustanovama koje nude usluge mršavljenja, s ciljem unapređenja njihovih sposobnosti za dijagnozu i lečenje gojaznosti.

Gojaznost se smatra značajnim okidačem za različite hronične bolesti, uključujući dijabetes i rak. Ona predstavlja veliku prepreku za ostvarivanje dugoročnih zdravstvenih ciljeva Kine, poput povećanja prosečnog životnog veka nacije na 79 godina do 2030. godine, kako je predviđeno u "Okviru zdrave Kine 2030".

Kako bi se borila protiv rastućih stopa gojaznosti, Kina je uvela niz inicijativa usmerenih na podizanje svesti javnosti o upravljanju telesnom težinom i važnosti održavanja zdravog načina života. U februaru je NHC objavio skup smernica za ishranu kako bi pružio savete o izboru hrane i ponudio recepte prilagođene različitim prehrambenim navikama u različitim regionima Kine.

(Beta, 25.09.2024)

Kina »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »