Večeras počinje 58. BITEF - 'Lepota (ne)će spasti svet'

Beta pre 2 sata

Ovogodišnji, 58. Beogradski internacionalni teatarski festival (BITEF) počinje večeras pod sloganom "Lepota (ne)će spasti svet" i trajaće do 4. oktobra.

Glavni festivalski program čini deset predstava. To su nagrađivani festivalski favoriti, nezavisni eksperimenti i najnovije produkcije iz Nemačke, Francuske, Švajcarske, Bolivije, Belgije, Brazila, Holandije, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Festival će otvoriti reditelj Milo Rau (47), a u Madlenianumu biće plesna predstava "Mekšanje" ansambla "Dens on" iz Berlina u koprodukciji sa "Onasis Stegi" iz Grčke i Nacionalnim koreografskim centrom "Rilije-la-Pap" iz Francuske, u koreografiji grčkog umetnika Hristosa Papadopulosa.

Međunarodni žirijem će predsedavati pozorišna rediteljka, koreografkinja i autorka Marin Man koja je i umetnička direktorka grupe "In vitro".

Uz nju festivalski žiri činiće glumice Jelena Stupljanin i Tihana Lazović, dramaturg i pisac Dimitrije Kokanov, kao i novinarka i kritičarka Nataša Tripni.

Oni će odlučivati koja će od deset predstava iz glavnog programa dobiti neku od nagrada festivala - "Gran pri Mira Trailović" i Specijalnu nagradu "Jovan Ćirilov".

(Beta, 25.09.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »