Lutovac (DS) o sednici o litijumu: Vlast 'opasno' tumači zakon da bi izbegla raspravu

Beta pre 2 sata

Lider Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac optužio je danas vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS) da "rigidno i opasno tumači" zakonske odredbe u vezi sa radom Skupštine Srbije kako bi izbegla raspravu o opozcionom predlogu zakona o litijumu.

On je za televiziju N1 kazao da će opozicija na sednici o litijumu, čiji početak je najavljen za 14.00 govoriti zašto u Srbiji ne bi trebalo ekploatisati taj mineral, te da će, uz napomenu da ne želi da otkrije taktiku opozicije, biti pokriven stručni, pravni i poltički aspekt problema.

Naveo je da SNS-u nije u intersu da se u parlamentu, na zahtev opozicije, raspravlja o litijumu, te je optužio da je zbog toga, dok traje sednica o rebalansu budžeta, zakazala drugu sednicu, o litijumu, s početkom u 14.00.

Odbacio je navode vlasti da sutra, 1. oktobra mora da počene redovno jesenje zasedanje parlamenta, te podsetio da su poslanici na početak redovnog prolećnog zasedanja parlamenta čekali dva i po meseca.

"To je vrlo rigidno i opasno tumačenje", kazao je Lutovac te ocenio da do toga dolazi jer SNS-u nije u interesu da se u Skupštini Srbije raspravlja o litijumu. 

Skupština je danas nastavila sednicu na čijem je dnevnom redu i predlog izmena Zakona o budžetu za ovu godinu.Poslanici bi trebalo ovu sednicu da završe do 14.00 jer je predsednica parlamenta Ana Brnabić zakazala Treće vanredno zasedanje Skupštine, na kojem će se razmatrati izmene i dopune Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima kojima se predlaže zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.

(Beta, 30.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »