BBC vesti na srpskom

Lekar odgovoran za smrt Metjua Perija priznao krivicu

Doktor Mark Čavez nagodio se sa sudom i rešio je da sarađuje u istrazi.

BBC News pre 4 sati  |  Samanta Grenvil i Kristal
Mark Čavez
Reuters
Mark Čavez priznao je u sredu krivicu za smrt Metjua Perija

Doktor Mark Čavez, koji je optužen da je doprineo smrti američkog glumca Metjua Perija od prekomerne upotrebe lekova, priznao je krivicu.

Priznanje je izneo na suđenju u Los Anđelesu, gde ga terete da je bio deo zavereničke grupe koja je nelegalno prodavala ketamin, anestetik koji se upotrebljava prilikom operacija.

Ovaj 54-godišnji lekar je vodio kliniku koja je prodavala tablete ketamina doktoru Salvadoru Pasijensiju, koji ih je prosleđivao Periju, preminuloj zvezdi serije Prijatelji.

Čavez je jedan od petoro ljudi optuženih za smrt glumca, koji je pronađen mrtav u đakuziju u dvorištu njegovog doma u južnoj Kaliforniji tokom oktobra 2023.

Obdukcijom je pronađena velika koncentracija ketamina u Perijevoj krvi i utvrđeno je da je „akutni uticaj" te supstance doveo do smrti.

Ketamin se koristi za lečenje depresije, anksioznosti i bola.

U nagodbi sa sudom, Čavez je priznao da je nabavljao ketamin iz klinike u kojoj je radio i od drugih dobavljača, koristeći lažne recepte.

Perijev asistent Kenet Ivamasa sarađivao je sa pomenutim lekarima kako bi glumcu doneo ketamin vredan više od 50.000 dolara nekoliko nedelja pre smrti, kažu iz tužilaštva.

Dvojica lekara razmenjivali su poruke o tome koliko bi trebalo da Periju naplate ampule sa supstancom, a u jednoj od poruka je pisalo:

„Pitam se koliko će ovaj idiot platiti".

Nagodba sa sudom Čavezu donosi priliku da služi kraću kaznu zbog saradnje sa istragom, ali bi svakako moglo da ga čeka do 10 godina zatvora.

„Prihvatio je odgovornost i sarađuje", kazao je njegov advokat pred sudom.

Čavez je predao pasoš i pristao je da se odmah odrekne medicinske licence.

Uz kauciju je pušten da se brani sa slobode do izricanja presude 2. aprila 2025.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 10.03.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Regioni, najnovije vesti »