Evroposlanici pamte: Minut ćutanja u Strazburu za žrtve 7. oktobra

Beta pre 2 sata

Poslanici Evropskog parlamenta odali su u Strazburu u ponedeljak uveče minutom ćutanja počast žrtvama napada palestinskog Hamasa iz Pojasa Gaze na Izrale 7. oktobra 2023, ubistva koje je predsednica tog parlamenta opisao kao "sramotu", dok je predsednica Evropske komisije osudila "alarmantan porast antisemitizma".

"Užas tog dana će postati sramotan", izjavila je Maltežanka Roberta Mecola na otvaranju Plenarne sednice.

"Nikada ništa ne može opravdati masovna ubistva, silovanja, otmice i neselektivno mučenje koja su se dogodila pre godinu dana", ukazala je ona.

Zahvalila je predstavnicima porodicama talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze što su došli u Parlament.

"Hvala vam što ste došli. Hvala vam što ste njihov glas. Ova skupština će nastaviti da čini sve što može da im pomogne da se vrate kući", rekla je Mecola.Predsednica Evropske komisije, Nemica Ursula fon der Lajen je tokom svečanosti u sinagogi u Briselu izrazila zabrinutost zbog "alarmantnog porasta antisemitizma" u Evropi.

"To je jednostavno neprihvatljivo", rekla je ona, obećavši da će se dati više novca da bi "Jevreji mogli da žive i napreduju" u Evropi.

"Antisemitizam je pretnja našoj demokratiji. To je rak koji napada same temelje naše Evropske unije", podvukla je ona.

Komandosi Hamasa koji su se infiltrirali iz Gaze ušli su 7. oktobra 2023. u južni Izrael, koristeći eksploziv i buldožere da savladaju barijeru koja okružuje palestinsku teritoriju Pojas Gaze, ubijajući neselektivno u kibucima, vojnim bazama i na muzičkom festivalu Nova.

Napad je doneo smrt 1.206 ljudi, većinom civila, po podacima AFP-a na osnovu zvaničnih izraelskih podataka, uključujući taoce Hamasa koji su potom umrli ili su ubijeni u zatočeništvu u Pojasu Gaze.

U narednim satima, izraelska vojska je pokrenula veliku ofanzivu na Gazu da bi uništila Hamas koji je u Pojasu Gaze na vlasti od 2007. godine.

Od tada su čitavi sektori Pojasa Gaze svedeni na ruševine, skoro svih 2,4 miliona stanovnika je raseljeno i tamo je poginulo najmanje 41.909 Palestinaca, većinom civila, po podacima Ministarstva zdravlja Hamasa koje UN smatraju pouzdanim.

(Beta, 07.10.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »