Vučević u Skoplju: Potpisan memorandum o izgradnji gasovoda

Beta pre 2 sata

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas u Skoplju da su Srbija i Severna Makedonija potpisale Memorandum koji predviđa zajedničku izgradnju gasovoda dužine oko 70 kilometara, koji bi imao godišnji kapacitet od oko 14 milijardi kubnih metara prirodnog gasa.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa premijerom Severne Makedonije Hristijanom Mickoskim, Vučević je rekao da su razgovarali o bilateralnim odnosima koji su ocenjeni kao tradicionalno dobri, Zapadnom Balkanu i evrointegracijama a da je jedna od glavnih tema bila energetika.

Vučević je rekao da region Zapadnog Balkana zaslužuje šansu i podršku Evropske unije naglasivši da Srbija veruje u "zajedničku evropsku budućnost celog regiona".

"Verujemo u zajedničku evropsku sudbinu i priču za ceo region Zapadnog Balkana", dodao je.

Mickoski je posle sastanka rekao da Severna Makedonija i Srbija "dele mnogo više od zajedničke granice".

"Mnogi građani obe zemlje dele istoriju, kulturu, porodične veze i, što je najvažnije, zajedničke težnje za prosperitetom i mirom naših naroda" rekao je.

Mickoski je dodao da se sa premijerom Srbije saglasio da je budućnost celog regiona u EU.

"Potvrdili smo zajedničku viziju da je budućnost regiona Evropska unija. Znamo da put do tamo nije lak, ali verujemo da zajedničkim naporima i podrškom možemo ispuniti kriterijume i doneti prednosti evropskih integracija građanima regiona, kazao je Mickoski.

Govoreći o regionu Mickoski se založio za saradnju i naglasio da je dijalog jedini način za rešavanje sporova i nesporazuma.

"U ovo turbulentno vreme neophodno je da idemo zajedno, da budemo glas razuma i da radimo na stabilnosti i bezbednosti celog regiona", naveo je.

Kada je reč o energetici, Vučević je novinarima preneo da je za Srbiju "veoma bitna priča" oko izgradnje interkonektora i novog puta za snabdevanje prirodnim gasom prema Grčkoj i prema Severnoj Makedoniji podsetivši da je Srbija donela stratešku odluku da diverzifikuje izvore snabdevanja prirodnim gasom, dok je Mickoski apostrofirao i mogućnost da se gradi naftovod na istoj toj trasi.

Vučević je ocenio da su pred Srbijom i Severnom Makedonijom "veliki izazovi" kako da idu u dekarbonizaciju, manje potrošnje onoga što utiče na životnu sredinu, a da istovremeno ne ugroze energetsku stabilnost.

"Tako da je to tema koja će tek biti svakako dominantna u razgovorima, ne samo između Severne Makedonije i Srbije, nego između svih zemalja ovog regiona", naglasio je.

(Beta, 07.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »